Nastavak politike
698

Cvijanović: Nikada neću prihvatiti da je Sarajevo nadređeno Banjoj Luci

SRNA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da je prijedlog SDS-a o izmjenama i dopunama zakona o akcizama politikantstvo, te istakla da nije sigurna da im u tome partneri mogu biti HDZ i SDA koji su, takođe, na vlasti. Istakla je i da nikada neće prihvatiti da je Sarajevo nadređeno Banjoj Luci.

Cvijanović je naglasila da je Vlada RS svoj dio posla uradila kada je riječ o održavanju svih aranžmana i obezbjeđivanju neophodnih uslova za dobijanje sredstava za izgradnju autoputeva.

"Uradili smo sve da bismo sve te aranžmane održale živim i da bismo obezbijedili dalje kretanje, gradnju... Ako neko hoće sada da to sruši - neka ruši", rekla je Cvijanović večeras za ATV, komentarišući prijedlog SDS-a o stavljanju van snage zakona kojim su u decembru prošle godine putarine povećane za 15 feninga plus PDV.

Ona je istakla da je gorivo svugdje skupo, ali da nije u rukama Vlade RS da mijenja cijenu goriva, osim na način koji je zakonski propisan.

Podsjetila da je u okviru resornih ministarstava razgovarano sa distributerima i da je dogovoreno određeno smanjenje cijene goriva koja varira u različitim dijelovima RS.

Ona je naglasila da je povećanje akciza utjecalo na prvo povećanje cijene goriva, ali da su ostala povećanja uslovljena cijenom nafte na globalnom tržištu.

Govoreći o protestima građana nezadovoljnih cijenom goriva, Cvijanović je naglasila da svako ima pravo da izrazi svoje nezadovoljstvo na jasno propisane načine, ali da nema pravo da time "zaustavlja život građanima koji neće da protestuju".

"Nikada nisam vidjela, niti je iko na planeti, da neko može da zaustavi ambulantno vozilo. Šta da je neko umro čekajući samo zato što neko hoće da pravi performans od toga?", upitala je Cvijanović.

Komentarišući odnos predstavnika institucija Republike Srpske i predstavnika RS na nivou BiH proteklih godina, Cvijanović je rekla da je RS tražila i očekivala saradnju, te da ne prihvata odgovornost za njeno nepostojanje.

Ona je istakla da je Vlada uputila mnogo dopisa predstavnicima Republike Srpske na nivou BiH da ne mogu da donose odluke bez saglasnosti RS, ali da nikada nisu dobili adekvatan odgovor, te da su sve njihove aktivnosti služile za obračun sa institucijama i funkcionerima Republike Srpske.

"Donosili su ključne odluke, a da se nisu sa nama konsultovali. Samo političkom diletantu ili nekome ko ne razumije šta je u interesu građana palo bi na pamet da ode i usvaja neki mehanizam koordinacije u kojem propisuje šta rade institucije RS u kojim oblastima i na koji način, a da se nisu konsultovali s nama, niti nas obavijestili da to usvajaju", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su predstavnici RS koji su na vlasti na nivou BiH blokirali procese, da su potpisali Reformsku agendu u kojoj se navodi da treba privatizovati "Elektroprivredu".

"To nije naš politički stav, to nije stav institucija Republike Srpske. Ko im je dao pravo da preuzimaju takve obaveze a da nikoga nisu pitali?", pita Cvijanović.

Ona je naglasila da nikada neće prihvatiti tezu da je Sarajevo nadređeno Banjoj Luci, što su pokušavali pokazati predstavnici RS na nivou BiH, te ocijenila da je ovo prvi put da nema saradnje predstavnika RS na nivou BiH sa institucijama RS.

Cvijanović je podsjetila na period kada je SNSD bio u vlasti na nivou BiH, ali ne i RS, ističući da nisu ignorisane institucije RS.

Ona je navela da je u interesu građana da predstavnici RS s oba nivoa dobro funkcionišu i zajedno trasiraju put bez obzira što pripadaju različitim političkim garniturama.

"U interesu Republike Srpske je da se uvažavaju stavovi njenih institucija. Predstavnici RS, bez obzira iz koje su partije, obavezni su kada djeluju na nivou Sarajeva, zbog ustavnih nadležnosti, da poštuju ono što je Banja Luka, a to znači institucije", istakla je Cvijanović, koja je i potpredsjednik SNSD-a.

Ona je poručila da se odsustvo saradnje više nikada ne smije desiti, jer je to pogubno za Republiku Srpsku i da SNSD želi da na nivo BiH postavi odgovorne ljude koji će poštovati ustavne nadležnosti RS.

"Imali smo situaciju u kojoj predsjednik RS /Milorad Dodik/ u nekim ključnim momentima za RS poziva sve predstavnike političkih partija. Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica traži od predsjednika RS napismeno dnevni red, a onda ode kod /lidera SDA/ Bakira Izetbegovića bez ikakvog dnevnog reda. Sa njim, kao članom Predsjedništva BiH, može da drži sastanke, a ovdje ne može sa predsjednikom RS", istakla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da je poražavajuće i za osudu to što predstavnici Republike Srpske na nivou BiH ignorišu institucije RS samo zato što su opozicija u RS.

Najavila je da će paket mjera koji Vlada sprema za juli značiti određeno povećanje plata svima u RS.

"Naš cilj je ozbiljan rast BDP-a, bar do pet posto i postoje projekcije za tako nešto", istakla je Cvijanović.

Govoreći o predstojećim izborima, Cvijanović je istakla da platforma koju ona zastupa kao kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za predsjednika RS na predstojećim izborima podrazumijeva izvjesnost, sigurnost i stabilnost.

"Znamo šta radimo, nemamo vremena za bilo kakve eksperimente i smatram da je protuponuda čisti eksperiment u odnosu na ovo što sam radila i što namjeravam da radim", poručila je Cvijanović.

Ona je pojasnila da njena tvrdnja da će pobijediti na izborima za predsjednika RS proizilazi iz plana i komunikacije koju ima sa građanima Republike Srpske.

"Iza nas je nekoliko teških godina u kojima smo uspjeli da totalno okrenemo finansijsku sliku RS i da danas govorimo o RS koja ispunjava sve svoje obaveze, povećava penzije, koja će povećavati i plate, koja povećava podsticaje za poljoprivredu, uvodi nove socijalne mjere i sve to radi sa lakoćom, bez ikavog finansijskog opterećenja", istakla je Cvijanović.

Ona je ocijenila da se ne smije dozvoliti da izbori poremete izvršavanja dnevnih obaveza, te poručila da tu neće biti nikakvih problema.

"Idemo u kampanju, da kažemo kakva je naša politička ponuda, a to je stabilna Republika Srpska, jake instuticije, odluke koje se donose u Banjoj Luci, a ne u Sarajevu. U Sarajevu se može koordinisati za sve ono što nam je važno i treba da se koordiniše, ali autonomnost koju imamo mora da se zadrži u Banjoj Luci", rekla je Cvijanović.

Na pitanje da li može biti bolji predsjednik Republike od Milorada Dodika, Cvijanović je ocijenila da je Milorad Dodik dao jednu novu dimenziju poziciji predsjednika RS, što je teško stići i zadržati.

"On je pokazao šta zapravo znači biti predsjednik RS, da je to ozbiljna pozicija, da možete da budete neko ko zajedno sa Vladom i Narodnom skupštinom obezbjeđujete jedinstvo institucija", rekla je Cvijanović.