Sve je moguće
147

Cvijanović: Ne očekujete valjda od premijerke da vodi računa da li prokišnjava krov?

FENA
Željka Cvijanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Željka Cvijanović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Premijerka RS-a Željka Cvijanović rekla je danas da nije isključeno da na pojedinim mjestima zgrada Vlade prokišnjava, ali će to biti sanirano.

"Imamo službe koje o tome vode računa. Pretpostavljam da ne očekujete od predsjednika Vlade da u danu u kojem se bavi strateškim dokumentima, budžetom teškim 3,3 milijarde KM i razgovorima sa socijalnim partnerima, vodi računa i da li prokišnjava krov", navela je Cvijanović na pitanja novinara o tome da luksuzna zgrada Vlade RS-a u Banjoj Luci prokišnjava, a još nije ni otplaćena.

To je, kaže ona, građevina stara deset godina.

"Nije isključeno da negdje nešto prokišnjava, ali će to biti sigurno sanirano", dodala je entitetska premijerka.

Muke Vladi zadaje kiša, pa je početkom mjeseca raspisana javna nabavka vrijedna oko 50.000 KM, kako bi propusti na oko 200 miliona maraka vrijednoj zgradi bili riješeni na teret poreskih obveznika, objavio je banjalučki “Capital”.

Za zgrade, koje su useljene u novembru 2007. godine i koje su koštale 200 miliona KM, tek je istekao desetogodišnji garantni rok, a Vlada već mjesecima traži najbolje ponuđače koji bi riješili ove probleme.

Nakon završnih konsultacija sa socijalnim partnerima o budžetu za narednu godinu i programu ekonomskih reformi RS-a za period od 2018. do 2020. godine, a kojima je prisustvovao i entitetski predsjednik Milorad Dodik, Cvijanović je rekla da je Vlada uvažila gotovo sve sugestije socijalnim partnera i da je postignut visok stepen saglasnosti u vezi s ovim dokumentima.

Kaže da možda nisu uvažene sve sugestije i prijedlozi u onom obimu koji je tražen, ali je postignut odgovor da se na tim pitanjima radi u narednom periodu.

Opredjeljenje Vlade RS-a je stabilnost budžeta te povećanje zaposlenost, jačanje privrede i zaštite korisnika u socijalnoj sferi, istakla je Cvijanović. Tvrdi da je u RS došlo do rasta broja zaposlenih u realnom sektoru, a ne birokratiji. Realni sektor se, kaže, mora jačati i u narednoj godini, a u Vladi RS-a su saglasni da treba povećati najnižu plaću i podržavaju stav Sindikata da se dogovori opći kolektivni ugovor, koji trenutno ne postoji u RS.

"Svi su ukazali na potrebu inoviranja obrazovnog sistema i uvezivanja s tržištem rada", rekla je Cvijanović na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

I entitetski predsjednik Milorad Dodik je rekao da bi do polovine decembra trebalo da bude usvojen entitetski budžet te da su socijalni partneri dogovorili okvire rada na reformama u ekonomiji i socijalnom sektoru, ali da ostaju neka pitanja koja treba dodatno usaglasiti.

Dodao je i da će po prvi put BDP iznositi 10 milijardi KM.

U proteklih nekoliko dana u Vladi s održane konsultacije i s predstavnicima udruženja penzionera, studenata, gradova i općina, boračkih kategorija, u vezi s predloženim budžetom koji bi naredne godine trebalo da iznosi tri milijarde i 335 miliona KM.