O izbornom zakonu
137

Cvijanović nazvala Schmidtove odluke "diktatorskim": Ovo je šamar evropskom putu BiH i EU

L. S.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović reagovala je na odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona kad je istaknula da je

"Kada god predstavnici naroda u BiH naprave korak naprijed, Schmidth nas vrati tri unazad. Ovo je šamar demokratskom procesu i evropskom putu BiH, a šamarčina EU", smatra Cvijanović.

Naznačila je "Schmidt zajedno sa svojim mentorima i nalogodavcima, diktatorskim odlukama svjesno urušava kredibilitet EU u BiH".

Smatra da je nečuveno da "neizabrani stranac nameće odluke bilo koje članice UN, a posebno u zemlji koja je na pragu otpočinjanja pregovora sa EU".

"Ovo će za posljedicu imati dodatno usložnjavanje političke situacije u BiH, što je očigledno i bila Schmidtova zamisao. Namjera je izazvati haos i pokazati da dvije strane nisu BiH i EU. Ali, oni koji upravljaju Schmidtom žele pokazati da je i EU njihova kolonija i nažalost u tome su uspjeli i to ne štipkanjem i gurkanjem u bok ili u leđa, već pesnicom u čelo. Toliko o euforiji i pregovaračkom statusu", poručila je članica Predsjedništva BiH.