BiH
1

Cvijanović: Ispunjavaju se svi zahtjevi MMF-a

FENA
Željka Cvijanović
Željka Cvijanović
Predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović očekuje da će oba bh. entiteta ispuniti sve što je navedeno u Pismu namjera s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) te da neće biti problema u realizaciji stand-by aranžmana s tom finansijskom institucijom.

-Svi uslovi se ispunjavaju i nema većih problema - kazala je Cvijanović u izjavi novinarima u Banjoj Luci i dodala da postoji i finansijska stabilnost i disciplina u izvršavanju obaveza iz entitetskog budžeta.

Republika Srpska je, priznaje, suočena s različitim izazovima, kao i sve druge zemlje, jer je još prisutna ekonomska kriza, ali ističe da iz MMF-a nema ozbiljnih zamjerki na sve što radi Vlada RS-a.

Cvijanović odbacuje navode da MMF predlaže usvajanje novog zakona o radu RS-a, ističući da postoji samo interesovanje te finansijske institucije za zakon kojim bi se, po njihovom tumačenju, uvelo više reda u tu oblast.

Zakone u RS-u, napominje, pripremaju institucije tog entiteta i kada god bude usvojen bit će rezultat njihovog rada i razgovora sa socijalnim partnerima.

Trenutno ne postoji, kaže, gotovo nikakvo razumijevanje između sindikata i poslodavaca, što otežava izradu tog zakona, ali i pored sadašnjih “varnica” očekuje da će biti spremnosti da se pojasne stavovi i o njima postigne dogovor.

Osvrćući se na stav Centara civilnih inicijativa da je Vlada RS-a, po njenim predsjedavanjem intenzivirala rad, ali nedovoljno, Cvijanović je dodala da ona može reći i da je nedovoljan rad te nevaldine organizacije.

Poziva se i na rad koji je izvršna vlast preduzimala, a nije bio planiran, kao što je rješavanje promlema u “Birču”, te traženje kupca za Fabriku duvana Banja Luka, Tehnički remont Bratunac…

Uvjerava i da će sve što je bilo planirano u radu Vlade RS-a biti usvojeno do kraja godine.