BiH
0

Cvijanović: Imamo pravo da se opredjeljujemo kako želimo i to smo i pokazali

FENA
Željka Cvijanović (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Željka Cvijanović (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske imali su pravo da kao građani tog bh.entiteta izađu na referendum o Danu RS-a i da se izjasne kako žele i to pravo im niko ne može oduzeti – tvrdi entitetska premijerka Željka Cvijanović.

"Ako neko misli da će se ova država održavati raznim pritiscima, silom, koja dolazi od međunarodnog faktora ili nekoga drugog, to se neće desiti. Time se pokazuje još jedan dodatni deficit ove države", navela je Cvijanović u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Komentirajući primjedbe vojnika Oružanih snaga BiH, koji je u uniformi izašao 25. septembra na referendum o Danu Republike Srpske, a protiv kojeg je komandant Brigade taktičke podrške Oružanih snaga BiH pokrenuo disciplinski postupak, entitetska premijerka je kazala da je to "jedna glupost i vrsta pritiska te da očito u BiH može da cvjeta sve, samo ne demokratija".

Dodala je da svako ima pravo da izađe na referendum, jer je to pravo zagarantovano zakonom i Ustavom.

"Imamo pravo da se opredjeljujemo kako želimo i to smo i pokazali", zaključila je Cvijanović.

Vojnik, koji je snimljen da je u uniformi glasao na referendumu o Danu Republike Srpske, 3. novembra podnio je zahtjev za zaštitu ljudskih prava.

Parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović je za medije u RS-u rekao da je dao zadatak da Generalni inspektorat utvrdi sve relevantne činjenice u vezi s pritužbom vojnika koji je u uniformi izašao 25. septembra na referendum o Danu Republike Srpske, a protiv kojeg je komandant Brigade taktičke podrške Oružanih snaga BiH pokrenuo disciplinski postupak.