Kadrovi SNSD-a
193

Cvijanović i Višković u Istočnom Sarajevu: Ovaj grad je ponikao na livadi prije 30 godina

S. Š. U.
Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
Večeras je u Istočnom Sarajevu održana svečana sjednica povodom obilježavanja 30 godina od donošenja "Statutarne odluke o organizaciji Srpskog grada Sarajeva", na kojoj su prisustvovali i brojni zvaničnici iz Republike Srpske.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović kazala je da je Istočno Sarajevo "bedem slobode" te da ima obilježja regionalnog centra RS-a.

"Za srpski narod sa područja sarajevsko-romanijske regije, kao i za cijelu Republiku Srpsku, jedna od tih historijskih prekretnica bila je odluka o formiranju Srpskog Sarajeva. Ova sudbonosna i vizionarska odluka donesena je na današnji dan prije tačno 30 godina. Srpsko Sarajevo nastalo je na ruševinama skupo plaćenih iluzija, ali na temeljima slobode bez koje ne bi bilo ni života, niti opstanka na ovim prostorima", rekla je Cvijanović.

Smatra Cvijanović da je Istočno Sarajevo kolijevka RS-a na koju je ponosna.

Predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković kazao je da je Istočno Sarajevo postalo administrativni, kulturni i univerzitetski centar.

"Grad čine ljudi i posebna zahvalnost je svim onim ljudima koji su silom prilika morali da napuste svoja vijekovna ognjišta i da silom prilika poslije Dejtona tamo u februaru u zimi, oni ipak odlučili da ostanu ovdje u neporesnoj blizini i da grade jedan grad. To je grad koji je kao feniks ponikao na jednoj livadi i s ponosnom možemo reći da je ovo danas prvih 30 godina uspješnog razvoja", rekao je Višković.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je bolje saobraćajno povezivanje opština u okviru grada Istočno Sarajevo, zbog čega se radi studija izvodljivosti za probijanje cijevi tunela koji bi povezao Pale sa gradskim jezgrom.

Večeras je usvojena i Rezolucija o pravcu daljeg razvoja grada u kojoj su se predstavnici Istočnog Sarajeva i entitetskih instiucija obavezali da se zalažu za veća finansijska izdvajanja opštinama u sastavu grada kako bi se nastavili razvojni procesi.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama, a najviša priznanja, za pomoć razvoju Istočnog Sarajeva, dodijeljena su rukovodstvima RS-a i Srbije Miloradu Dodiku i Aleksandru Vučiću, te Mitropoliji dabrobosanskoj.