Predsjedništvo BiH
106

Cvijanović: Bećirović političku sposobnost treba pokazati u FBiH, a ne da vuku Schmidta za rukav

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je zatražio od glavnog tužioca Tužilaštva BiH informaciju o tome šta je poduzeo protiv zvaničnika RS-a zbog državne imovine. Na to je reagovala Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva i član iz RS-a.
Bećirović je jučer Kajganiću uputio službeni zahtjev s ciljem dobijanja informacije o preduzetim mjerama krivičnopravne odgovornosti službenih i odgovornih lica u RS-u za neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH i knjiženja državne imovine.

Pozvao se na Krivični zakon BiH i Zakon o tužilaštvu BiH, a povodom neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH koja je donesena nakon njegove apelacije i obavezujuća je.

Cvijanović je u komentaru za Srnu poručila Bećiroviću da usput zatraži informaciju i za one dužnosnike i institucije iz FBiH i njenih kantona koji nisu izvršili desetine odluka istog tog suda.

"Usput bilo bi općenito bolje da se pozabavi FBiH u kojoj je biran i pokuša prvo tamo riješiti uspostavljanje federalne vlade, a da ne vuku za rukav Christiana Schmidta da to riješi umjesto njih, pa sramotnu pojavu 'dvije škole pod jednim krovom', ratnohuškačku i uvredljivu retoriku vjerskih i političkih predstavnika, pa konačno može da se pozabavi i brojnim neizvršenim odlukama Ustavnog suda BiH", navela je Cvijanović.

Ponovila je stav da imovina pripada entitetima.

"Što se tiče imovine, ona da pripada razini BiH ili da je tamo predviđeno da se regulira, ne bi onda bilo traženo prije 10 i više godina da se nepokretna vojna imovina prenese u vlasništvo i preknjiži na Ministarstvo obrane BiH", ocijenila je Cvijanović, inače predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Zaključila je da Bećirović treba političku sposobnost pokazati u Federaciji BiH "umjesto što kidiše na RS".