BiH
5

Ćuzulan: Strategija reforme javne uprave jedna od obaveza u Reformskoj agendi

FENA
Dragan Ćuzulan (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dragan Ćuzulan (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dodatne javne konsultacije o Nacrtu Strateškog okvira za reformu javne uprave u BiH 2017-2022. godine organizirane su danas u Sarajevu, nakon što su jučer održane i u Banjoj Luci.

Kordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan je kazao da pokušavaju u razgovoru sa civilnim društvom da dođu do poboljšanja dokumenta koji je već usaglašen.

Naveo je da je izrađen Nacrt Strateškog okvira, te da su „realno na korak do realizacije tog dijela posla“.

"Strategija za reformu javne uprave je jedna od obaveza koja stoji u Reformskoj agendi", kazao je Ćuzulan, te dodao kako slijedi još jedan korak, a to je izrada Akcionog plana, koja će da krene odmah nakon ove procedure javnih konsultacija.

Pojasnio je da će svi nacrti i prijedlozi dokumenata, kada se usaglase, biti upućeni vladama na usvajanje.

"Imamo velika očekivanja i postoji podrška i obaveza Bosne i Hercegovine da u procesu pristupanja Evropskoj uniji izradi jednu kvalitetniju i efikasniju javnu upravu koja bi bila i u interesu građana i poslovne zajednice. Dakle, ono što je rečeno i u Reformskoj agendi, da reforma javne uprave jeste jedan od tri stuba koja stvaraju institucionalni okvir za ekonomski razvoj, rast i zapošljavanje", kazao je Ćuzulan.

Po njegovim riječima, značaj strateškog okvira za reformu javne uprave je u poboljšanju usluga prema građanima kada je u pitanju javna uprava, potom digitalizacija javne uprave i ispunjavanje obaveza na putu BiH ka EU.

Rukovodilac Programa jačanja javnih institucija u BiH u GIZ-u (Njemačka organizacija za tehničku saradnju) Mathias Mühle je izjavio da je cilj današnjeg sastanka da razgovaraju sa svim grupama koje interesira nova strategija.

"Pokušat će da nam daju svoje komentare vezane za ovaj strateški dokument kako bismo dobili bolji, poboljšani strateški okvir za reformu javne uprave. Reforma javne uprave je bitna za sve zemlje pa tako i za BiH, ne samo radi poboljšanja usluga građanima, nego i poboljšanja ekonomskog razvoja", kazao je Mühle.

Ocijenio je da je važnost ovog dokumenta u tome što on predstavlja osnovu za reformu i za rad javne uprave.

"Nadamo se da će dokument biti usvojen veoma brzo zajedno sa svim komentarima sa javnih rasprava, jer daje mogućnost da se poduzmu naredni koraci, ne samo u implementaciji nego i kreiranju akcionih planova", naveo je Mühle.