Borba se nastavlja
595

Čuvari rijeka: Investitori širenjem neistina nastoje nastaviti gradnju malih hidroelektrana

R. D.
Mlinovi na Plivi
Mlinovi na Plivi
Napravljeni su značajni koraci od strane entitetskih vlada, ali nedovoljni jer rijeke još uvijek nisu zaštićene, proces izmjene pravnog okvira se odvija jako sporo, a investitori ne miruju, stoji u posljednjom istupu Čuvara rijeka, Koalicije za zaštitu rijeka u BiH.

"Pored navedenih aktivnosti, u proteklom periodu smo svjedočili da i vlasnici malih hidroelektrana (MHE), kao i firme za proizvodnju dijelova od kojih se prave MHE, pokušavaju na svaki način zaustaviti ovaj proces zaštite rijeka i to širenjem neistina i medijskim napadima na aktiviste. Naime, u proteklom periodu navedeni subjekti, koji profitiraju od gradnje MHE, plasirali su putem plaćenih oglasa dezinformaciju da ovaj proces ugrožava sve hidroelektrane i radnike koji rade u njima", stoji u saopćenju.

Kao što smo više puta isticali, naš cilj nije zatvaranje velikih hidroelektrana, dodaju, koje su u državnom vlasništvu i zapošljavaju radnike. Naprotiv, mi se zalažemo za zaštitu i prava radnika, kao i svih običnih ljudi u BiH kojima pripada pravo na pitku vodu i zdrav okoliš u našoj zemlji.

Bunski kanali
Bunski kanali

"Naš cilj jeste zabrana gradnje malih hidrocentrala, koje po pravilu ne zapošljavaju radnike i ne donose radna mjesta niti korist lokalnoj zajednici, već samo čisti profit njihovim vlasnicima i satelitskim firmama, koji su radi toga spremni žrtvovati rijeke, lokalne zajednice koje ovise od njih, kao i prateći biljni i životinjski svijet. MHE su smrtonosne za cijeli ekosistem rijeke, jer rijeke guraju u velike betonske cijevi u potpunosti uništavajući riječna korita i život u njima. Zaštitom naših mjesta i ulaganjem u pretvaranje naših sela u održive zaštićene zajednice se može kreirati daleko veći broj radnih mjesta od kojih mogu imati koristi svi ljudi, a posebno lokalne zajednice", kažu oni.

Podsjećamo da je u Bosni i Hercegovini već izgrađeno 114 malih hidrocentrala, navode dalje, te je planirana izgradnja još preko 400 ugrožavajući tako svaki potok, rječicu i rijeku u BiH, što ne bi donijelo radna mjesta, značajno povećalo proizvodnju energije (koju i onako izvozimo), a efekti na prirodu i rijeke Bosne i Hercegovine, koje spadaju među najraznovrsnije i najljepše u Evropi, bili bi katastrofalni.

Medna u Krajini
Medna u Krajini

"Smatramo da svi trebaju imati pravo na čistu, pitku vodu, kao i pravo da uživaju u ljepotama bosanskohercegovačkih rijeka umjesto da ih bogati pojedinci uništavaju radi profita. Borba nije gotova, rijeke još uvijek nisu zaštićene a predstavnici vlasti moraju ubrzati procese i uraditi ono što je obećano, zakonski zaustaviti daljnju gradnju malih hidrocentrala te postojeće staviti u stroge okvire regulacija. Pravac koji su Vlada FBiH i Parlament FBiH u borbi protiv MHE zauzeli se već primjenjuje u pojedinim kantonima poput Zeničko-dobojskog kantona, ali istovremeno u Srednjobosanskom Kantonu se planira novih 38, pored postojećih 36 MHE, potpuno se oglušujući o federalne akte i odluke. Potrebno je snažnije djelovanje utemeljeno u podzakonskim i zakonskim aktima kako bi se stavila tačna na MHE", kažu oni.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma izmijenilo je Pravilnik o okolinskim dozvolama tako da ovo ministarstvo sada izdaje skoro sve okolinske dozvole za izgradnju malih hidrocentrala snage preko 150 kW i to uz obaveznu proceduru procjene utjecaja na okoliš, precizira se.

"Također, ovo ministarstvo je izmijenilo i Pravilnik o stručnim komisijama čime je omogućilo formiranje posebnih komisija za ocjenu studija utjecaja projekata izgradnje malih hidrocentrala za koje okolinsku dozvolu izdaje Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Obje izmjene čekaju na objavljivanja u Služenim novinama FBiH kako bi postale konačne. Trenutno je u toku i izmjena Pravilnika o ekološki prihvatljivom protoku, a u ovom procesu skupa sa predstavnicima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva učestvuju i udruženja za zaštitu rijeka. Ako budu usvojeni prijedlozi okolišne aktivističke zajednice, rad postojećih malih hidrocentrala će biti daleko bolje reguliran nego sada", kazao je.

Očavija kod Vareša
Očavija kod Vareša

Također, u razgovorima smo sa Federalnim ministarstvom energetike, rudarstva i industrije, u vezi sa donošenjem novog Akcionog plana za korištenje obnovljivih izvora energije u FBiH kojim se inače dodjeljuju subvencije za proizvođače obnovljive energije, u kojem je obećano da od 2021. neće biti subvencija za male hidrocentrale, navode dalje. Međutim ostaje da se razriješi pitanje subvencija u 2021. godini za MHE obzirom da novi plan još nije donesen kao i pitanje drugog djela subvencija koje dodjeljuje Regulatorna komisija za energiju u FBiH.

"Iako navedene izmjene predstavljaju značajan iskorak, očekujemo da će Vlada Federacije BiH u predstojećem periodu napraviti još snažnije pomake, kako bismo u što hitnijem roku zaštitili rijeke. Svakim danom čekanja naše rijeke ostaju i dalje nezaštićene i ugrožene od raznih investitora koji na osnovu izgrađenih MHE ubiru ogromne novčane subvencije od bh. građana i građanki putem računa za električnu energiju. Podsjećamo da je i Narodna skupština RS usvojila Deklaraciju o zaštiti rijeka, te očekujemo da će i Vlada RS u što hitnijem roku pristupiti izmjenama propisa, kako bi se deklaracija Skupštine provela u djelo", navodi se u saopćenju kojeg potpisuje Lejla Kusturica.

Pozivamo sve građane, kao i nadležne institucije vlasti, da se zajednički, brzo i urgentno pridruže hrabrim čuvarima rijeka, stoji dalje, koji ovih dana trpe medijske napade od energetskog lobija, i da se zajedno suprotstavimo ovom pokušaju ekocida, te spasimo najveće prirodne resurse naše zemlje, koji samo kada je u pitanju turizam mogu donijeti mnogo više koristi i kreiranju radnih mjesta od malih hidrocentrala.