Odavanje počasti
81

Čuvanja istine od zaborava: Blizu 70 učesnika Marš mira iz Sarajeva krenulo ka Nezuku

Piše: A. Z.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Blizu 70 učesnika okupilo se danas ispred Općine Novo Sarajevo odakle su krenuli na "Marš mira-Srebrenica 2018." prema Nezuku. Istaknuto je da su ciljevi marša spriječiti falsifikovanje historijskih činjenica i čuvanje istine od zaborava.

"Svjedoci smo svakodnevnih pokušaja da se falsifikuju činjenice, da se ospore presude Međunarodnog suda pravde. Ovo je način da se suprotstavimo toj politici. Radimo ovo da bismo mladima ukazali na opasnost koja se nalazi oko nas, ne da širimo mržnju, nego da istinu sačuvamo od zaborava", kazao je načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, izrazivši nadu da će ovaj marš postati tradicija i da će svake godine biti sve više učesnika.

Marš je ove godine ograničen na 100 učesnika, a među njima je i 70-godišnji Salko Avdić koji već 10 godina učestvuje u marševima koji završavaju u Potočarima.

"Meni je motiv da mladima što više pričam o onome što se dogodilo, da se nikad nikome ne ponovi. Evropa je šutjela, cijeli svijet je šutio, a 8.372 ljudi je ubijeno samo u Srebrenici. Od tog broja više od 6.500 je omladine od 13 do 25 godine. Možda bih i halalio stare ljude kao što sam ja, ali ubili su djecu i omladinu", rekao je Salko Avdić i dodao da svake godine ima sve više elana za marš i da će i ovaj izdržati bolje od onih koji su znatno mlađi od njega.