Fotografija listića
323

Čuva li Nermin Nikšić u svom mobitelu dokaz o počinjenom krivičnom djelu ili zamajava javnost?

D. Be.
Trenutak kada Nikšić predaje svoj mobitel voditeljici TV Sarajevo
Trenutak kada Nikšić predaje svoj mobitel voditeljici TV Sarajevo
Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić gostujući u emisiji Polis na TV Sarajevo voditeljici je dao svoj mobitel u kojem se navodno nalazio dokaz o tome kako su glasali poslanici SDP-a u Narodnoj skupštini RS-a prilikom izbora delegata u Domu naroda Parlamenta BiH.

"Pošto sam znao s kim imamo posla, mi smo se osigurali i imamo dokaze za koga su glasali zastupnici SDP-a. Nikada ne nosim mobitel na televiziju, ponio sam ovdje. Naravno da imam dokaz. Evo pogledajte vi. Znao sam šta će se dešavati, znao sam se s kakvim prevarantima imamo posla...", rekao je Nikšić i dao voditeljici svoj mobitel, ali nije dozvolio da snime kamere. (Taj dio emisije možete pogledati od 01:00 minute).

Ona je pogledala sadržaj na mobitelu i rekla: "Da, da da... potvrda."

Ono što je bitno za naglasiti u ovom slučaju jeste da je glasanje bilo tajno, a da je fotografisanje listića zakonom zabranjeno pa je pitanje s kakvim dokazima raspolaže Nikšić i da li je prekršen zakon.

To je za Klix.ba potvrdio i predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić koji je bio i član komisije za izbor i imenovanje delegata.

"Zaista nisam primjetio da je neko fotografisao glasački list. Ja sam sjedio u komisiji za izbor i imenovanje, nekih metar i po do dva kada čovjek uzme listić i ode... Morao bi biti neki ozbiljan virtuoz, kako bih rekao, pa da to neko uslika. Ja zaista nisam primjetio i čini mi se da je to bilo i nemoguće. Poslanici su bili okrenuti bočno prema nama, jednom rukom glasao...", kazao je Stevandić za Klix.ba.

Nenad Stevandić, predsjednik NSRS
Nenad Stevandić, predsjednik NSRS

Stevandić je naglasio da je fotografisanje listića krivično djelo, ali da ne želi procjenjivati da li Nikšić zaista ima dokaz ili blefira.

"To ne mogu utvrditi. On je to pokazao voditeljki, a glasanje je bilo tajno. Da li se to sada koristi u političkim igrama, ne bih da procjenjujem. Otprilike se znalo da će biti ta četiri delegata, jedino što je čudno bilo jeste onaj poništeni listić za koji PDP kaže da je njihov, mada je i to besmisleno. Svuda na svijetu bi to bio nevažeči listić", dodao je.

Predsjednik NSRS-a za kraj je kazao i da su televizije direktno prenosile sjednicu i da sumnja da bi iko i pokušao uraditi nešto što je zabranjeno.

"Pa nije to glasačko mjesto u nekom selu sa 700 prijavljenih, gdje nestaje struje, gdje ima lokalnih razbojnika koji nešto dobacuju... Ovo je bio fin demokratski ambijent, bilo je na televiziji.. Zaista ne mislim da bi neko to i pokušavao", zaključio je.

Glasanje je direktno prenosila televizija
Glasanje je direktno prenosila televizija

Iz opozicionog PDP-a danas su pozvali i istražne organe da ispitaju sadržaj telefona predsjednika SDP-a i utvrde otkud mu slike. Kažu da s tim fotografijama "danima zamajava javnost u pokušajima da demantuje očiglednu spregu na relaciji SDP-SNSD".

Iz SDP-a tvrde da su njihova dva poslanika (Saša Grbić i Andrea Gajić) glasali za opozicionog kandidata i da nisu Dodiku isporučili četvrtog delegata.

Za kraj treba istaći da se u vremenu modernih tehnologija fotografija ne mora napraviti samo mobitelom, već i pametnim satom ili olovkom.