Svjedok Tužilaštva BiH
0

Čuo pucanj, Veselinović pucao u Pepu

FENA
Suljo Šehović, svjedok Tužilaštva BiH, dajući iskaz na suđenju Radetu Veselinoviću, kazao je kako je 16. maja 1992. godine “sproveden do Doma kulture u Hadžićima”, te da je na putu "vidio Veselinovića da puca u Pepu”, javio je danas BIRN-Justice Report.

“Nas su tjerali da trčimo, i odjednom se začuo pucanj. Okrenuo sam se i vidio grupu od desetak ljudi, i Pepu, kojeg sam znao odranije, kako pada. Tu je stajao Rade, imao je pušku u ruci i hrvao se sa Mišom Tomašom. Kad smo stigli do Doma, Hasan Dervišević mi je rekao da je Rade ranio Pepu”, pojasnio je Šehović.

Državno tužilaštvo tereti Radeta Veselinovića da je, kao pripadnik Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS), tokom 1992. godine učestvovao u “ubistvima, zatvaranjima i maltretiranjima” nesrpskog stanovništva sa područja općine Hadžići. Svjedok je dodao da je u Domu kulture ostao tri dana, “skupa sa oko 50 Bošnjaka”, te da su uslovi tamo bili “jako loši”.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane, Šehović je rekao da tokom svog zatočenja nikada nije vidio da Veselinović “maltretira ili izvodi zatočenike”.

“Nakon tri dana, pušten sam u kućni pritvor, a potom sam počeo raditi u radnom vodu. U nekoliko mjeseci sam izgubio 40 kila, jer sam sve pakete hrane koje sam dobivao nosio kući da bih dao djeci”, kazao je svjedok. Šehović se također prisjetio da je “jedne prilike” vidio Radeta Veselinovića i izvjesnog Nemanju Đokića kako “privode Izeta Ramića, Hareta Mučića i policajca Nedžada, koji su kasnije završili u zatvoru Kula”.

Naredno ročište zakazano je za 10. decembar.