Saradnja postoji
10

Ćulum: OSA još uvijek nije dostavila RS-u informacije o povratnicima sa stranih ratišta

SRNA/Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da Obavještajno-sigurnosna agencija BiH još uvijek nije dostavila Ministarstvu unutrašnjih poslova RS informacije kada je riječ o povratnicima sa stranih ratišta.

"Još nismo dobili ništa od OSA-e za ove osobe. Kada je riječ o drugim osobama, organizovanim kriminalnim grupama i njihovim aktivnostima, to prosljeđuju", rekao je Ćulum za današnji "Glas Srpske".

Ćulum, koji je i član Udarne grupe za borbu protiv terorizma, kaže da će osobe za koja postoji osnov sumnje da su počinila krivična djela biti procesuirana, te da su ona u nadležnosti Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Tužilaštva BiH i Suda BiH.

"Međutim sve druge osobe moraju da budu stavljene pod nadzor, da se vidi gdje su bila, šta su radila i da bude izvršena njihova deradikalizacija. Bitno je da budu pod nadzorom. Mora i može se provjeriti da li su se prilikom odlaska na strana ratišta, konkretno u Siriju, državljani BiH odrekli državljanstva ili nisu. Ti podaci postoje", rekao je Ćulum.

Prema njegovim riječima, BiH ne treba da prima takve osobe koje su se odrekle državljanstva BiH.

"Na tome ćemo istrajavati, a šta će odlučiti institucije na nivou BiH, do njih je. Smatram da bi to bio dodatni rizik, ne samo za BiH nego i šire", rekao je Ćulum.

On smatra da bi sigurnosne agencije sa nivoa BiH bolje i revnosnije trebalo da razmjenjuju podatke sa MUP-om RS.