BiH
5

Čuhovići nakon 70 dana deblokirani, ali i dalje bez struje

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Nakon 70 dana sniježne blokade, stanovnici bjelašničkog sela Čuhovići dobili su "vezu sa svijetom". Pročišćen je put iz pravca Konjica, ali su i dalje bez struje i telefonske veze.

Sedam porodica koje su više od dva mjeseca bile odsječene od svijeta, su 16. februara, preko predsjednika sarajevskog "Kluba sankaša" Ejupa Fake i Agencije FENA upitili apel za pomoć.

Sa olakšanjem i radošću dočekali su bager koji je "probio" sniježnu blokadu i put od Konjica do sela učinio prohodnim.

Iz Elektrodistribucije Mostar su krajem prethodne sedmice potvrdili da će i struja doći do Čuhovića, nakon otklanjanja kvarova na dalekovodnoj mreži.

Seljani strahuju da bi do proljeća mogli ostati bez struje, jer je 11 dalekovoda pod težinom snijega, polomljeno.

  • Mole, da ukoliko otklanjanje kvara potraje, dobiju uz pomoć civilne zaštite agregat za struju - rekao je Agenciji FENA predsjednik "Kluba sankaša" Ejup Fako koji je posjetio seljane, nakon što je put pročišćen.

Svako od sedam domaćinstava ima po 100 ovaca, u štalama šest domaćinstava su po tri krave, a jedno domaćinstvo ima 30 krava.

Zbog ljetošnje iznimne suše nisu mogli obezbjediti uobičajene zalihe stočne hrane. Sada kad su "deblokirani" mogu dobaviti dodatnu hranu za stoku, jer se ovce janje, a ima i teladi.

Čuhovići, na južnim obroncima Bjelašnice, pripadaju općini Konjic odakle i vodi putna komunikacija, a do sela se može doći i iz pravca "sarajevske" Bjelašnice.

Visina snijega u Čuhovićama je 120 cm, ali su zbog sniježnih nanosa visine i do dva metra bageri više dana radili na probijanju puta. Bez struje su već 15-tak dana.