Šta najavljuje lider SNSD
863

Čudne poruke Dodika iz NSRS-a: RS je Velika Britanija, EU je BiH, sprema se Brexit?

M. G.
Foto> Screenshot
Foto> Screenshot
Lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik imao je danas na posebnoj sjednici NSRS-a prilično čudno obraćanje, a za uvod je, kako je i sam rekao, iskoristio govor bivšeg britanskog premijera Davida Camerona, kojim je najavio izlazak ove zemlje iz EU.

Na samom početku svog obraćanja Dodik je rekao da se "Republika Srpska ponekad smatra svadljivim članom".

"Imamo karakter slobodnog naroda. Moguće nas je promjeniti koliko i isušiti okean. Ne želim bolji aranžman samo za RS, želim bolji aranžman i za Bosnu i Hercegovinu", kazao je na početku Dodik.

U nastavku je rekao da je od suštinskog značaja za BiH i entitet RS postavljati teška pitanja.

"Suočavamo se s velikim izazovima. Ako ne riješimo ove izazove, prijeti opasnost da će se BiH raspasti, a da će RS krenuti ka izlazu", dodao je Dodik.

Moj princip, potcrtao je Dodik, je da entitetski parlamenti moraju imati veću ulogu.

"Zamjerke se odnose na miješanje u naše nadležnosti. Ljute nas presude donesene u Ustavnom sudu BiH. BiH ne ide u dobrom smjeru. Morat ćemo pažljivo odmjeriti šta trebamo, a šta ne. Ne možemo uvijek dobiti što želimo, ali to ne znači da trebamo odustati", naglasio je lider SNSD-a.

Dodao je da su pokrenuli pregled prijenosa nadležnosi da bi dobili analizu stavki u kojima BiH pomaže i odmaže.

"BiH ide u smjeru na koji i nismo pristali. Zašto ne možemo da imamo ono što smo potpisali? Jedna za drugom mijenjaju se nadležnosti u korist BiH i ne primjećujemo da je iko zbog toga zabrinut. Tako možemo odgovoriti na pitanje o opstanku i izlasku. Neka poslušaju stavove koji zagovaraju vraćanje nadležnosti entitetima", poručio je Dodik.

Nakon toga Dodik je rekao da je sve ovo što je prethodno iščitao parafrazirani govor Davida Camerona, bivšeg premijera Velike Britanije.

"Ovaj govor on je održao 2013. godine i tako najavio Brexit. Samo što sam ja u ovom govoru Veliku Britaniju zamijenio s RS-om, a Bosnu i Hercegovinu s Evropskom Unijom", zaključio je Dodik.

Dodik je u svom izlaganju najavio i referendum za novi ustav entiteta Republika Srpska.