Nakon hapšenja Zildžića
385

Ćudić zatražila sjednicu parlamentarne komisije: Ko još ima počasnu iskaznicu OSA-e?

B. R.
Sabina Ćudić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Sabina Ćudić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Državna parlamentarka Sabina Ćudić (NS) uputila je zahtjev za sazivanje nadležne parlamentarne komisije, a povod za sazivanje sjednice je istakla to što i entitetski parlamentarac Salko Zildžić (SDA) ima počasnu iskaznicu Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Kako su saopćili iz NS-a, Ćudić je uputila zahtjev za sazivanjem sjednice Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e. Ukazala je na ono što je još bitno u vezi počasne iskaznice.

"Neophodno je utvrditi sve okolnosti pod kojima je dodjeljena počasna iskaznica OSA-e, koja, prema trenutno dostupnim informacijama, može biti dodijeljena samo penzionisanim zaposlenicima te institucije. Važno je znati kome je još dodijeljena te koje su mogućnosti njene zloupotrebe. Naravno, u skladu s nalazima Komisije insistirat ću i na odgovornosti i sankcijama", poručila je Ćudić.

Podsjećamo, kod Zildžića je spomenuta iskaznica pronađena nakon što je jučer uhapšen prilikom ulaska iz Bosne i Hercegovine u Srbiju. Osim toga, kod njega je pronađen pištolj, za kojeg je imao dozvolu, ali ga prema propisima nije mogao unijeti u susjednu državu. Zildžiću je određen jednomjesečni pritvor te je zatražio pomoć Ambasade Bosne i Hercegovine u Srbiji.