Inicijativa
159

Ćudić zatražila da se kladionice udalje od škola minimalno 100 metara iako to u zakonu postoji

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH, na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma uputila je inicijativu za dopunu Zakona o igrama na sreću.

Ukoliko njena inicijativa bude usvojena, minimalna, zakonski propisana udaljenost kladionica od osnovnih i srednjih škola te vjerskih objekata iznosit će sto metara, navode iz Naše stranke.

"S obzirom na to da se u članu 59. Zakona o igrama na sreću definiše minimalna udaljenost kazina od škola i vjerskih objekata, ne vidim razlog zbog čega ista odredba ne treba da vrijedi za kladionice. Maloljetnim licima je jednako zabranjeno zaprimanje uplata i učestvovanje u svim igrama na sreću u kazinima, kladionicama i automat klubovima. Zašto onda ista pravila o udaljenosti od škola i vjerskih objekata ne bi vrijedila i za kladionice? Igre na sreću koje se organizuju u kladionicama najčešće počinju igrati maloljetne osobe, iako im član 5. ovog zakona to ne dozvoljava. Njihovo igranje počinje iz zabave i radoznalosti, nakon nastave ili za vrijeme velikog odmora, a nakon određenog vremena prelazi u ovisnost, na šta su nas upozorili i direktori osnovnih škola koje se već bore s ovim problemom", navela je u obrazloženju svoje inicijative Ćudić.

Ostaje nejasno zašto je Ćudić uputila ovu inicijativu kada se u članu 89. stav 9 ta odredba jasno navodi.

Uz zahtjev za odobrenje za otvaranje kladionice između ostalog je potrebno dostaviti: "Za prostore u kojem se nalaze uplatna mjesta, dokaz da je priređivač vlasnik prostora ili dokaz o pravu korištenja prostora (po osnovu zakupa), kao i dokaz da se isti ne nalazi na udaljenosti manjoj od 100 m od vjerskih objekata, te osnovnih i srednjih škola".

Drugo je pitanje koliko se zakon sprovodi i koliko inspekcije rade svoj posao.