Parlament FBiH
82

Ćudić optužila Rošića za seksizam: Prešli ste crvenu liniju, ovo je posljednje upozorenje

B. T.
Ćudić i Rošić: Polemika na sjednici
Ćudić i Rošić: Polemika na sjednici
Zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić je na današnjoj sjednici Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) optužila zastupnika Huseina Rošića (SDA) za seksizam zbog određenih izjava tokom zasjedanja.

Mladen Bošković, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, konstatirao je da oštre replike na današnjoj sjednici neće donijeti vakcine u Federaciju BiH, neće doprinijeti ekonomiji… pa je zamolio zastupnike da "spuste loptu".

Na tu molbu Husein Rošić (SDA) je konstatirao da Boškovićev osmijeh unosi vedrinu u njihov rad te da bi u tom duhu zaista trebali nastaviti, ali nakon njegove replike Sabini Ćudić (Naša stranka).

"Uputit ću kratku repliku kolegici Ćudić, neće ona biti tendenciozna, ona će i dalje biti edukativnog karaktera", kazao je Rošić, koji ju je zamolio da se, kada iznosi konstatacije, malo podsjeti, pročita budžet, educira se...

Iznio je bojazan da će "slušati iste zamjerke", te je u tom kontekstu spomenuo Sabinu Ćudić i Damira Mašića. Kazao je da treba formirati jedan tim koji bi radio komparaciju njihovih diskusija, pa bi se vidjelo da je 90 posto ponavljanje, sugestije, kritike…

Prepustivši riječ zastupnici Ćudić, Bošković je konstatirao da će se uživo vidjeti "koliko je Rošićevo educiranje pomoglo".

"Gospodine Rošiću, toliko ste puta intervenisali na ovaj način. Svojevremeno je bilo tragikomično, a sada vaš seksizam i neprimjerenost u nametanju, kako vi to volite nazvati, edukativnom, je prešao svaku crvenu liniju. Ovo vam je moje posljednje upozorenje da prestanete prije nego što vas prijavim Etičkoj komisiji", rekla je Ćudić, kazavši da njegovo ponašanje sasvim sigurno ne pripada 21. stoljeću i da krši niz konvencija.

Mašić je potom zatražio da se Rošić izvini kolegici Ćudić.

Rošić je odgovorio da je prijateljski ponudio pomoć i da nikoga nije uvrijedio niti da je to želio.