{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ćudić: Kakav je to mehanizam koordinacije koji Čović i SDA kriju od građana BiH?

8.12.2015. u 13:19
327
36
Ćudić: Kakav je to mehanizam koordinacije koji Čović i SDA kriju od građana BiH?
327
Ćudić: Kakav je to mehanizam koordinacije koji Čović i SDA kriju od građana BiH?
Povodom najave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića da će predstavnicima EU potvrditi da u BiH postoji dogovor o mehanizmu koordinacije, oglasila se Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke.
"Čović kaže da će u Briselu prezentirati prijedlog mehanizma koordinacije, što bi bilo dobro kad bi javnost i građani BiH bili upoznati s tim prijedlogom. On je u formi nacrta prošao proceduru na Vijeću ministara, ali nije pušten u bilo kakav vid javne rasprave. Kada predsjedavajući Predsjedništva kaže da će on izaći pred EU lidere sa 'gotovim' ili 'skoro gotovim' prijedlogom da li to onda znači da mišljenje građana i javnosti neće imati nikakav utjecaj na konačni sadržaj, i da će to što on u Briselu predstavi biti zadnja riječ neovisno o tome šta građani BiH misle?“, kazala je Ćudić.

Mišljenja je da je mehanizam koordinacije nivoa vlasti dokument od najvećeg značaja za BiH, jer su neusaglašenosti različitih nivoa vlasti i blokade funkcionalnosti države koje se pokreću zbog dnevnopolitičkih pitanja jedan od najvećih problema u BiH.

"Ako imamo u vidu dosadašnju Čovićevu politiku da u BiH trebaju biti tri etnička politička bloka, koji će kontrolisati tri etnički krojene teritorije, a da svaki od njih na 'zajedničkom' nivou ima pravo veta, onda možemo pretpostaviti da je nacrt mehanizma koordinacije krojen u tom smjeru. Navedenoj mogućnosti govori u prilog i to što se dokument krije od bh. građana, jer Čović i njegovi federalni koalicioni partneri jako dobro znaju da je većina građana protiv takve koncepcije i da može biti usvojen samo tajno, daleko od očiju javnosti. U svakom slučaju, pozivamo aktere, kako gospodina Čovića tako i njegovog koalicionog partnera gospodina Izetbegovića, da čim prije informišu bh. javnost o sadržaju obećanja koja se daju iza zatvorenih briselskih vrata“, zaključila je Sabina Ćudić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: