{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ćudić: Kakav je to mehanizam koordinacije koji Čović i SDA kriju od građana BiH?

8.12.2015. u 13:19
327
36
Ćudić: Kakav je to mehanizam koordinacije koji Čović i SDA kriju od građana BiH?
327
Ćudić: Kakav je to mehanizam koordinacije koji Čović i SDA kriju od građana BiH?
Povodom najave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića da će predstavnicima EU potvrditi da u BiH postoji dogovor o mehanizmu koordinacije, oglasila se Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke.
"Čović kaže da će u Briselu prezentirati prijedlog mehanizma koordinacije, što bi bilo dobro kad bi javnost i građani BiH bili upoznati s tim prijedlogom. On je u formi nacrta prošao proceduru na Vijeću ministara, ali nije pušten u bilo kakav vid javne rasprave. Kada predsjedavajući Predsjedništva kaže da će on izaći pred EU lidere sa 'gotovim' ili 'skoro gotovim' prijedlogom da li to onda znači da mišljenje građana i javnosti neće imati nikakav utjecaj na konačni sadržaj, i da će to što on u Briselu predstavi biti zadnja riječ neovisno o tome šta građani BiH misle?“, kazala je Ćudić.

Mišljenja je da je mehanizam koordinacije nivoa vlasti dokument od najvećeg značaja za BiH, jer su neusaglašenosti različitih nivoa vlasti i blokade funkcionalnosti države koje se pokreću zbog dnevnopolitičkih pitanja jedan od najvećih problema u BiH.

"Ako imamo u vidu dosadašnju Čovićevu politiku da u BiH trebaju biti tri etnička politička bloka, koji će kontrolisati tri etnički krojene teritorije, a da svaki od njih na 'zajedničkom' nivou ima pravo veta, onda možemo pretpostaviti da je nacrt mehanizma koordinacije krojen u tom smjeru. Navedenoj mogućnosti govori u prilog i to što se dokument krije od bh. građana, jer Čović i njegovi federalni koalicioni partneri jako dobro znaju da je većina građana protiv takve koncepcije i da može biti usvojen samo tajno, daleko od očiju javnosti. U svakom slučaju, pozivamo aktere, kako gospodina Čovića tako i njegovog koalicionog partnera gospodina Izetbegovića, da čim prije informišu bh. javnost o sadržaju obećanja koja se daju iza zatvorenih briselskih vrata“, zaključila je Sabina Ćudić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: