Komentar na presudu
0

Čubrilović: Selektivan rad pravosuđa BiH

FENA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović ocijenio je danas da je izricanje oslobađajuće presude bivšem komandantu Armije RBiH Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću “konačna potvrda neprofesionalnog, selektivnog i političkog rada pravosuđa Bosne i Hercegovine”.

U pisanoj izjavi naveo je i da je i ova presuda potvrdila tvrdnje zvaničnika i institucija RS-a, kao i predstavnika boračkih organizacija i porodica žrtava u RS da, kako je naveo, "pravosuđe Bosne i Hercegovine radi po političkim nalozima i da za njih srpske žrtve ne postoje”.

Čubrilović tvrdi da je oslobađajuća presuda Oriću "poraz pravosuđa Bosne i Hercegovine i pokazatelj da pravde, kada su u pitanju zločini nad nedužnim srpskim civilima i vojnicima, nikada nije bilo, niti je može biti u ovako nakardnom pravosudnom sistemu”.

"Sud BiH je još jednom pokazao da je sud za nepravdu, napravljen sa samo jednim ciljem - da amnestira odgovorne za zločine u bošnjačkom korpusu i da krivicu za protekli građanski rat adresira na samo jednu adresu – srpski narod u BiH. Ovo je još jedna uvreda za porodice srpskih žrtava i novi zločin nad tim žrtvama", ustvrdio je Čubrilović u izjavi.