Nejasne poruke
21

Čubrilović se sastao s Escobarom: Da li je bilo govora o antidejtonskom djelovanju NSRS

M. G.
Foto: NSRS
Foto: NSRS
Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a Joea Bidena za Zapadni Balkan Gabriel Escobar razgovarao je danas sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem.

Razgovoru je prisustvovao i ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Eric Nelson.

Kako su rekli iz Ureda predsjednika NSRS-a, fokus razgovora bio je na aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

"U otvorenom razgovoru, strane su se saglasile da je sve sporove potrebno rješavati dijalogom, uz ravnopravno učešće svih strana u Bosni i Hercegovini. Također, učesnici sastanka su se složili da polazište u razgovorima treba da budu vrijednosti mira, Ustav BiH i prihvatljivo državno uređenje za sve", naglasili su iz Ureda predsjednika NSRS.

Zanimljivo, u saopćenju se ne spominje da li je bilo govora o spornim "zakonima" koji su posljednjih dana usvojeni upravo u ovoj Skupštini poput proglašenja nevažećim Inzkovog zakona o zabrani negiranja genocida.

Također, ništa ne piše ni o odluci o formiranju entitetske Agencije za lijekove, koja je također usvojena u ovoj Skupštini u oktobru, kao ni o mnogim drugima.

Podsjećamo, Escobar od nedjelje boravi u našoj zemlji. Prvo se u Sarajevu sastao sa članovima Predsjedništva BiH i članovima oba doma Parlamenta BiH, da bi potom otputovao u Banju Luku gdje je ranije danas održao sastanak sa liderima stranaka opozicije.