BiH
0

Čubrilović: Krivična prijava protiv ministra Ljubića

FENA
Vlada Republike Srpske neće izbjegavati da podnese krivičnu prijavu protiv Bože Ljubića, ministra prometa i veza BiH, i protiv svih onih koji budu podnosili prijedloge zakonskih rješenja koja nisu u skladu s ustavom i zakonima BiH i RS-a, izjavio je danas ministar saobraćaja i veza RS-a Nedeljko Čubrilović.

Čubrilović nije isključio mogućnost podnošenja krivične prijave protiv ministra Ljubića jer je odgovoran kao predlagač Nacrta zakona o javnim putevima BiH za čije donošenje nema ustavnog osnova.

"Moramo se naučiti da poštujemo ustav i zakone države, a to je obaveza svih pa tako i ministara u Vijeću ministara", rekao je resorni ministar RS-a i dodao da je spomenuti Nacrt pored svega upućen u skupštinsku proceduru bez saglasnosti nadležne komisije i entitetskog ministarstva.

Istaknuo je da je već ranije iz Vlade RS-a sugerirano predsjedavajućem Vijeća ministara i ministru Ljubiću da za ovaj zakon nema ustavnog uporišta i da se nameću rješenja koja su apsolutno neprihvatljiva za RS.

Ministar Čubrilović je kazao da Nacrt zakona o javnim putevima BiH predviđa koncentraciju svih sredstava, planova i svega onoga što treba da se dešava u oblasti regionalnih i magistralnih puteva na nivou BiH, a zašto nema ustavnog osnova, jer je Ustavom BiH predviđena nadležnost entiteta u toj oblasti.

"Ako nešto nije u skladu s Ustavom BiH onda o tome odlučuje Ustavni sud", dodao je on.

Ministar Čubrilović je kazao i da je infrastruktura u nadležnosti entiteta, te da u ovom momentu nema spremnosti da se formira državna direkcija za puteve.