BiH
18

Čubrilović: Gdje je nestao avion Vlade RS?

FENA
Srpska demokratska stranka (SDS) zatražila je informaciju od ministra saobraćaja RS-a Nedeljka Čubrilovića o tome gdje je završila Vladina "cesna", jer tvrde da je taj avion izvan RS-a i da ga neko želi nelegalno da proda.

Poslanik najjače opozicione stranke u RS-u Tomica Stojanović siguran je da u ovom slučaju ima i elemenata krivičnog djela.

Stojanović je podsjetio da je odlukom Vlade RS-a "Sky Srpska" prestala da radi 31. decembra 2012. godine, a nakon toga je resorno ministarstvo zaduženo da podnese zahtjev za pokretanje likvidacionog postupka nad tim preduzećem, što je i učinjeno.

"Zna se da je to javno preduzeće u vlasništvu ima značajnu imovinu koja se sastoji od generalno remontovanog, tj. ispravnog mlaznog aviona cesna, kao i putnička vozila i opremu. Iako je otvoren likvidacioni postupak, Vlada RS je ovu imovinu nezakonito predala drugim pravnim licima, tako da je avion cesna dodijeljen u vlasništvo Helikopterskom servisu RS. U aprilu 2013. godine ovaj avion je nelegalno s banjalučkog Aerodroma poletio na nepoznatu lokaciju u inozemstvo", rekao je Stojanović.

Postavio je pitanje gdje se sada nalazi ta cesna te ko je i zbog čega odobrio prelet ovog aviona i na osnovu kojeg akta, jer, precizirao je, likvidacioni upravnik nema informacije o ovom događaju.

Resorni ministar Nedeljko Čubrilović je, u odgovoru Stojanoviću na nedavnoj sjednici Narodne skupštine RS-a, rekao da će dataljniji odgovor dati u pisanoj formi i samo je kratko naveo da što se tiče likvidacione procedure sve je u rukama likvidacionog upravnika i suda.

"Ministarstvo saobraćaja i veza ne vodi nikakve procedure oko toga", dodao je Čubrilović.

Poslanik SDS-a je resornom ministru odgovorio da je "siguran da je ovim postupkom Vlada RS-a načinila krivično djelo, a MUPRS-a se uopće ne oglašava".

"A aviona cesna nema, kao ni para od zakupnine. Iz svega proizilazi da je avion ukraden. Ova vlada ima dva aviona, a jedan je nestao", ustvrdio je Tomica Stojanović.

Smatra da je cilj da se "avion skloni, a zatim nekome proda, a novci završe u privatnom džepu."

Postavlja i pitanje kako je avion izvan RS-a, a u toku je likvidacioni postupak nad imovinom "Sky Srpska“.

"To samo dokazuje da ova vlada katastrofalno raspolaže s imovinom RS. Malo vam je kriminalnih afera oko šuma, "Birča", naftne industrije i svih ostali, nego ste uspjeli i avion ukrasti", ustvrdio je poslanik SDS-a Tomica Stojanović.