BiH
0

Čubrilović: Bojkot rada NSRS-a nikome ne odgovara

FENA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović izrazio je nadu da će rasprava o interpelacijama opozicije, najavljena u parlamentu za 20. mart, proći u argumenovanoj razmjeni mišljenja, te da se neće izlaziti iz okvira predviđenih parlamentarnim poslovnikom.

"Bojkot rada parlamenta nikome ne odgovara", rekao je Čubrilović ističući da zbog izborne godine svi poslanici žele medijski prostor.

Na zahtjev opozicije kroz predložene interpelacije traži se razmatranje stanja u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema te upravljanja javnim preduzećima u tom bh. entitetu.

Predsjednik parlamenta kaže da se o ovim temama već raspravljalo u okviru poslaničkih pitanja, predloženih zakona i strategija.

Interpelacije, u kojima se traži da se raspravlja o teškom stanju u ovim sektorima, opozicionari su predali u entitetski parlament još prošle godine.

U tekstu interpelacije o stanju u zdravstvu je 12 pitanja na koja je Vlada RS-a, po skupštinskom poslovniku, morala da odgovori u roku od 60 dana.

Opozicionari tvrde da je stanje u zdravstvenom i penzionom sistemu RS alarmantno, navodeći da Fond zdravstvenog osiguranja ima dug od 450 miliona KM, a da zdravstvene ustanove u RS-u duguju oko 700 miliona KM, odnosno da ukupan dug u zdravstvu RS iznosi 1,1 milijardu KM.

Čubrilović, koji je i potpredsjednik DNS-a, i danas je ponovio da on neće biti kandidat za predsjednika RS-a te istakao da je ta stranka pripremila platformu za razgovore s budućim koalicionim partnerima.

"Sigurno nećemo ići na uslovljavanja, a očekujemo razumijevanje koalicionih partnera za naše zahtjeve, koji su u skladu s veličinom naše partije", rekao je potpredsjednik DNS-a, koji je već godinama u koaliciji s SNSD i socijalistima.