BiH
0

CSM: Pakistanski protesti pokazuju i druge korijene

FENA
Bostonski "Christian Science Monitor" detaljnije se osvrće na proteste protiv karikatura poslanika Muhammeda u Pakistanu, gdje burni protesti pokazuju tek manje znakove slabljenja.

Tokom protekle sedmice, islam i vjerski fanatizam doživljavani su kao glavni uzrok širenja nasilja. No, za neke analitičare – kaže bostonski list – eratična priroda protesta ukazuje na drukčije korijene.

Burni izljevi gnjeva i uništavanje stotina automobila na ulicama, kao i biznisa – koji nisu svi bili zapadnjački – bacaju svjetlo na vrlo jako nezadovoljstvo u Pakistanu oko ekonomskih i društvenih nejednakosti, koje su se u zadnjih pet godina još više produbile.

Premda su napadi na zapadnjačke restorane, banke i druge biznise protumačeni kao napadi na Zapad, ove su mete napada jednako tako jaki simboli privilegija i statusa koji je nedohvatan za većinu stanovnika Pakistana, piše "Christian Science Monitor".

Na zapadu, odlazak u restoran lanca Kentucky Fried Chicken smatra se skromnim obrokom, ako nema ničeg boljeg. U Pakistanu – kako bostonskom listu kaže jedan profesor s univerziteta u Lahoreu – u takvom restoranu jedu samo privilegovani. I on, kao i drugi pakistanski sociolozi, kaže da nasilje nije bilo izazvano vjerskim zanosom: poticale su ga skupine tinejdžera koje uopće nije pogodila blasfemija karikatura - kažu oni.