BiH
0

CSIS: BiH i dalje nesposobna preuzeti odgovornost za vlastitu budućnost

FENA
"Bosna i Hercegovina na međunarodnoj prekretnici" naziv je konferencije koja je u četvrtak održana u Washingtonu u organizaciji Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS).

Konferencija je okupila eminentne regionalne stručnjake, a bavila se pitanjima budućnosti OHR-a, ustavnom reformom i međunarodnim integracijama.

Usprkos 12 godina izuzetnih napora koje međjunarodna zajednica ulaže u normalizaciju BiH, ostavština Dejtonskog sporazuma je učinila da je zemlja i dalje nesposobna preuzeti punu odgovornost za svoju vlastitu budućnost, izvještava VoA.

Vlada je na svim nivoima uglavnom nefunkcionalna i, vođena etničkim imperativima, stoga nesposobna da obezbijedi osnove usluge svojim državljanima - sažetak je onoga što je bilo u središtu cjelodnvne konferencije. U vrhu liste vrućih bh. pitanja nalazi se budućnost Ureda visokog predstavnik (OHR), njegove potencijalno izmijenjene ovlasti i dužina mandata.

Daniel Serwer iz Američkog instituta za mir smatra kako je krajnje vrijeme da bosanski političari shvate da usljed trenutne političke situacije u svijetu BiH više nije na listi američkih prioriteta i pomire se s ovom realnošću te konačno počnu sami donositi kritične i teške odluke, jer im odgovore na njihova pitanja niko neće ponuditi na srebrenom pladnju.

"Međunarodna zajednica je oslabila funkciju OHR-a, i to se više ne može vratiti na staro, što možda i nije loše. Visoki predstavnik u BiH treba ostati šest mjeseci do godini dana nakon rješenja kosovskog pitanja, a nadam se da će se to desiti uskoro. Nakon toga bi funkciju trebalo da preuzme evropski predstavnik, a Evropska unija se treba ozbiljno pozabaviti preporukama Venecijanske komisije o reformi ustava BiH", kazao je Serwer.

Ed Joseph sa Osjeka za međunarodne studije Univerziteta Johns Hopkins smatra da bez brze i adekvatne dijagnoze ni liječenje neće biti uspješno.

On je nazvao neuspjelim eksperimentom prošlogodišnje statove Christiana Schwarza-Schillinga o tome da je BiH prevazišla sukob, te da njen daljnji razvoj koči međunarodna zajednica, i da je rješenje za sve što brže pristupanje evropskim integracijama.

"Problem je u tome što BiH nije građanska država, nego višenacionalna, što se temelji na Daytonu. Šta se sada može učiniti? Treba što prije prijeći na ustavne reforme a potom na evropske integracije", kazao je Joseph.

Bivši zamjenik viskog predstavnika Donald Hays kritizirao je bh. političare, rekavši da oni ne razumiju slobodne medije ni odgovornost prema građanima, ljudima koji su ih izabrali. On je dodao da političko vodstvo zastupa samo vlastite interese i interese partije ili grupe, ali nikada cjelokupne interesee građanstva.

"Građani BiH shvaćaju neminovnost multinacionalnog društva, dok političari ne, i oni nemaju zajedničke interese. Ukoliko se produži mandat viskog predstavnika, on treba biti na određeno vrijeme, to se treba desiti na zahtjev građana BiH, i njegove ovlasti moraju biti vrlo eksplicitne", kazao je Hays.

James O'Brian, iz Albright grupe svoje viđenje iznio je vraćajući se na principe Dejonskog sporazuma.

"Dejtonski sporazum je začet na dvoznačnosti. Da li su Bosanci i dalje podijeljeni? Da li uopće postoji bosanski identitet? Visoki predstavnik može naći načina da se političkim liderima ne isplati da podstiču podijeljenost. Ukoliko visoki predstavnik produži mandat, on mora uspostaviti jedinstveni međunarodni cilj - ojačati centralnu državu. Jasno imenovati mali broj ciljeva i postići ih. Ugraditi mehanizme EU-a i učiniti ih efektivim tako što će smanjiti vlade i time ubrzati proces odlučivanja. Onda ustavnu reformu ostaviti Bosancima, a o policijskoj reformi treba pregovarati", zaključio je O'Brian.