Upozorenje
55

Crveni meteoalarm u Hercegovini zbog kiše, a narandžasti u Bosni zbog vjetra

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Crveni meteoalarm izdat je za južni dio naše zemlje zbog obilnih padavina koje će danas zahvatiti Hercegovinu, dok je narandžasto upozorenje izdato za veći dio Bosne gdje se očekuju jaki olujni udari vjetra.

Kako navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, obilne kišne i snježne padavine danas će najviše zahvatiti Hercegovinu, Krajinu, zapadna i jugozapadna područja Bosne. Stabilnije vrijeme moguće je jedino u sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne.

"Očekuju se jaki, lokalno i olujni udari juga brzine između 50 i 70 kilometara na sat. Akumulirana količina padavina je od 30 do 60 litara po metru kvadratnom. U Hercegovini lokalno može pasti i od 60 do 100 litara kiše po metru kvadratnom", upozoravaju bh. meteorolozi.

Foto: Meteoalarm
Foto: Meteoalarm

Širom BiH danas će biti oblačno s kišom i snijegom, a najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom između 11 i 17 stepeni celzija. Kiša se očekuje i tokom noći na subotu, a sve su prilike kako ćemo imati tmuran i snježan vikend.

Prema prognozama bh. hidrometeoroloških zavoda, na planinama će tokom vikenda padati snijeg, a u nizinama puhati jak vjetar, dok će Hercegovinu zahvatiti jaka bura.

Iduća sedmica ponovo nam donosi nestabilno, oblačno i kišovito vrijeme.