Raste broj
230

Crveni križ u Bihaću danas pripremio rekordnih 900 obroka za migrante

Piše: M. Ć.
Foto: Crveni križ Bihać
Crveni križ Grada Bihaća podijelio je danas rekordnih 900 obroka migrantima u improviziranom centru u Đačkom domu u ovom gradu, a broj migranata i dalje raste.

"Tim kuhinje iz dana u dan ima sve više posla jer se broj obroka konstantno povećava. Veliki broj novih migranata pristigao je danas u Bihać. Broj podijeljenih obroka danas je dosegao brojku od 900", istakli su iz ove organizacije.

Napomenuli su i da su pune ruke posla imali volonteri na info pultu koji su zaprimali podatke i potrebe migranata. Podijeljeno je i preko 150 deka i podmetača koji su donirani od strane UNHCR Bosnia and Herzegovina, dok je medicinski tim imao 11 intervencija.

U Bihać su jučer stigli volonteri iz Crvenog križa općine Orašje i Crvenog križa Banovići, a prije nekoliko dana u ovom gradu su boravili i volonteri iz Italije iz raznih humanitarnih organizacija, pomažući kolegama u svakodnevnim aktivnostima.

Podsjećamo, početkom juna iz iz Crvenog križa Grada Bihaća su najavili da će obustaviti pripremu obroka za migrante u Bihaću zbog nedostatka sredstava i indolentnosti nadležnih institucija, no ipak 6. juna Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine postigao je sporazum s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) o obezbjeđenju sredstava za ishranu migranata na području grada Bihaća za mjesec dana.