{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Crveni križ u BiH i CK FBiH akademijom obilježili stoljeće i petnaest godina postojanja

F
19.12.2012. u 21:01
68
4
Crveni križ u BiH i CK FBiH akademijom obilježili stoljeće i petnaest godina postojanja
68
Crveni križ u BiH i CK FBiH akademijom obilježili stoljeće i petnaest godina postojanja
Crveni križ u Bosni i Hercegovini večeras je u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu akademijom obilježio sto godina postojanja i djelovanja na ovim prostorima, a Crveni križ Federacije BiH petnaest godina u istoj misiji humanosti i pomoći ljudima.
Crveni križ u BiH, kao najznačajnija humanitarna organizacija u našoj zemlji, osnovan je 1912. godine, od kada djeluje na različitim poljima u cilju pomaganja ljudima i podizanja svijesti o različitim vrstama opasnosti.

Predsjednik CKFBiH Ivo Juričević pozdravio je okupljene, naglasivši da stoljeće postojanja Crvenog križa u BiH pokazuje da je osnovno usmjerenje ove organizacije bilo kroz programske aktivnosti u ratu i miru pomagati ljudima u nevolji.

"Sve aktivnosti Crvenog križa usmjerene su u pravcu spašavanja života i zdravlja ljudi, što je najvažnije za opstojnost jedne civilizacije", kazao je on.

Sekretar CKFBiH Namik Hodžić u izjavi za Fenu izdvojio je kao najvažnije rezultate Crvenog križa spremnost da pomogne građanima u promociji zdravlja, socijalnoj zaštiti, te zdravstveno-humanitarnom odgoju.

"Prepoznatljivi su naši programi u oblasti prve pomoći, davalaštva krvi, traženja nestalih osoba, odgovora na prirodne i druge nesreće, edukacija iz oblasti opasnosti od mina te reproduktivnog zdravlja, priprema obroka u narodnim kuhinjama, brige o starima, te mnogim drugim oblastima", kazao je on.

Generalni pokrovitelj akademije premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, koji je zbog poslovnog puta bio spriječen da prisustvuje svečanosti, u prigodnom je pismu izrazio duboku zahvalnost Crvenom križu na nesebičnom trudu i radu, te pomaganju ljudima u duševnoj ili socijalnoj potrebi.

Nakon projekcije filma o Crvenom križu, predstavljena je i Monografija "Stoljeće humanosti u BiH 1912.-2012.", koja je kroz fotografije i prateći tekst oslikala stoljeće misije ove organizacije u BiH.

Na kraju svečanosti dodijeljena su i priznanja najzaslužnijim pojedincima, organizacijama i institucijama u BiH koji su dali značajan doprinos u razvoju i djelovanju Crvenog križa.

Prateći događaj akademiji bila je i izložba fotografija "15 godina Crvenog križa Federacije BiH (1997-2012)" i najboljih likovnih radova učenika osnovnih škola iz programa upozoravanja na opasnost od mina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: