Porodice zahvalne
48

Crveni križ podijelio po 80 KM za 100 najugroženijih porodica u Mostaru

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Crveni križ Grada Mostara u saradnji s Centrom za socijalni rad za 100 najugroženijih obitelji podijelio je 8.000 KM i poklon pakete za najmlađe u povodu Dana zagrljaja.

Sekretar Crvenog križa Grda Mostara Alen Kajtaz kaže kako je današnji dan zaista specifičan, jer je danas i Dan zagrljaja.

''Stalno pričamo o tome kako trebamo početi dan s nekim dobrom djelima, današnji dan je Dan zagrljaja. Mi smo možda počeli dan bez zagrljaja, ali na neki način želimo da uljepšamo dan našim korisnicima. Za 100 naših korisnika smo pripremili iznenađenja, poklone u obliku novčanih sredstava koje ćemo prebaciti na njihove žiro račune, a na osnovu spiskova Centra za socijalni rad'' , pojasnio je Kajtaz za Klix.ba.

Najugroženijima svaka marka značajna

U prostorijama Crvenog križa najugroženije porodice potpisale su ugovore čime im je, kako ističe, isplata zagarantirana u roku od dva do tri dana.

Ova novčana pomoć od velike je koristi mnogima, jer kako kažu svaka marka je, kad se nema dobrodošla.

Jedna od njih je i Aida Medar koja kaže da je donacija njoj i njezinoj porodici prijeko potrebna jer ima troje djece od kojih je jedno bolesno, a suprug joj nema stalno zaposlenje.

''Živimo u alternativnom centru Bafo, korisnici smo Centra za socijalni rad i Javne kuhinje i stalno tražimo pomoć na sve moguće načine. Sin mi je operisan u Zagrebu i treba u martu na kontrolu. Ovo što smo dobili upotrijebit ćemo za karte kako bi u Zagreb otišli odvesti dijete na kontrolu ili za kupovinu pelena'', kaže Aida.

Ističe kako je zahvalna za svaku marku, a najviše od svega bi voljela da joj je dijete zdravo i da suprug, koji radi samo na dnevnice kad našto uspije naći dobije posao, pa da ne trebaju pomoć.

Pomoć za 100 porodica

Donaciju od 8.000 maraka je donacija švicarskog Crvenog križa koja je ocijenjena kako jednim od najboljih primjera pomoći najugroženijima.

''Mislim da je ovo najbolji mogući način kako da se ljudi pomognu. Obaveza naših korisnika, korisnika zimskog programa pomoći, da nakon kupovine doznače nam račune, ali samo iz razloga da bismo znali sutra šta je to njima najneophodnije. Na šta da se fokusiramo i na koji način da implementiramo neku vrstu pomoći , da li kroz aktivnosti nabavke paketa, plaćanjem režija ili kupovinom lijekova'', objašnjava sekretar mostarskog Crvenog križa.

Spriječiti širenje neimaštine

Ističe kako je Centar za socijalni rad koji je supotpisnik ovoga programa dostavio spiskove 100 porodica, jer se smatra da je najmjerodavnija institucija, koja raspolaže sa pravim informacijama kome pomoć treba.

''Ja se iskreno nadam da će i ovaj svijetao primjer pomoći, da kao što radi švicarski Crveni križ , krenuti i druge institucije i organizacije i da ćemo pokušati na najbolji mogući način spriječiti širenje neimaštine, da pomognemo sugrađanima koji žive u izuzetno teškoj situaciji, da osjete da nisu zaboravljeni'', kazao je Kajtaz.

Novčana sredstva od 8.000 KM za 100 porodica dijele se po principu: do dva člana 50 KM, tri i četiri člana 100 KM, pet i šest 150 KM, i preko šesti po 200 KM na njihov račun.