Uspješna 2018.
1

Crveni križ Grada Mostara formira mobilni tim za pomoć migrantima

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Na godišnjoj konferenciji za medije Crvenog križa Grada Mostara konstatovana je pogoršana socijalna situacija u gradu, a rezimirano je i urađeno u 2018. godini.

Alen Kajtaz, sekretar Crvenog križa Grada Mostara, rezimirao je učinjeno u godini na izmaku, posebno oko pomoći pri rješavanu problema koje je donijela migrantska kriza.

"Uspjeli smo podijeliti više od 250 paketa pelena za djecu, više od 300 paketa pelena za odrasle, više od 300 paketa s hranom, 2.384 higijenska paketa, više od 3,5 tone raznog voća, slatkiša za djecu, 60 uljnih radijatora, 250 paketa posuđa, 300 paketa s odjećom i obućom, 820 deka i ono što je možda najvažnije 103.290 obroka za naše korisnike i 149.822 obroka za migrante", naveo je Kajtaz.

Naglasio je da bi sve ovo bilo nemoguće bez podrške šire društvene zajednice, posebno građanstva.

"Svakog dana u Salakovcu je bilo u prosjeku 230 migranata, a mnogi su pomoć zatražili i u našim prostorijama. Jučer smo donijeli oduku da formiramo mobilni tim koji će djelovati u radijusu od 100 kilometara, na način da se, ako dođe do dolaska migranata na ovo područje, može pomoći tim ljudima", najavio je Kajtaz.

Merdin Sabljić, predsjednik organizacije mladih Crvenog križa Grada Mostara, istakao je napore brojnih volontera u radu, posebno na zbrinjavanju migranata nakon njihovog dolaska u Salakovac.

Crveni križ je danas podijelio i 330 novčanih bonova u vrijednosti od 50 KM, koje će korisnici moći iskoristiti u trgovinama lanca Bingo.