BiH
0

Crveni križ FBiH proslavio 10 godina uspješnog rada i djelovanja

FENA
Prikazivanjem dokumentarnog filma o radu i djelovanju Crvenog križa FBiH (CKFBiH), prigodnim govorima te dodjelom priznanja najzaslužnijim članovima i simpatizerima ove organizacije, večeras je u hotelu "Grand" u Sarajevu svečano obilježen 10. rođendan Crvenog križa FBiH.

Institucija Crvenog križa u BiH ima dugogodišnju tradiciju i najstarija je humanitarna organizacija na ovim prostorima.

"Jubilej od deset godina CKFBiH proslavljamo u okviru 95 godina koliko je Crveni križ prisutan u BiH. Mi smo zadovoljni dosadašnjim radom i podrškom koju imamo u vidu Zakona o Crvenom križu, međunarodnog priznanja CKFBiH i niza normativnih akata koji omogućavaju funkcioniranje naše organizacije", izjavio je Feni predsjednik CKFBiH Branko Leko.

Leko je istakao kako je u okviru širokog polja djelovanja CKFBiH ipak najzadovoljniji segmentom dobrovoljnog davanja krvi.

"Dragovoljni davatelji krvi su najhumaniji ljudi na svijetu. Oni ne pitaju kome će trebati ta krv, ne dijele ljude po naciji ili nečemu drugom. Oni su naši junaci. Na žalost, još uvijek nisu doneseni neki zakonski akti koji bi ovim ljudima, ako ništa drugo, garantirali makar slobodan dan nakon davanja krvi", objasnio je Leko.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici CK svih kantona FBiH, predstavnici vlasti, diplomatskog kora i osobe iz javnog života FBiH i BiH.

Jedna od dobitnica priznanja za izuzetan doprinos u radu i djelovanju CKFBiH je i potpredsjednica FBiH Spomenka Mičić.

"Jubilej CKFBiH ne treba mjeriti godinama već onim što je učinjeno. Međunarodni Crveni križ, pa tako i CKFBiH, promovira humanost kao osnovnu ljudsku vrijednost bez koje čovječanstvo ne može i nema perspektivu i stoga je njegova uloga u svijetu nemjerljiva", izjavila je za Fenu potpredsjednica Mičić.

Priznanja su dobili, između ostalih, i dr. Sead Jamakosmanović, dr. Fadil Jahić, dr. Sadžida Rašidagić, mr. Selim Bešlagić, dr. Bakir Nakaš, mr. Božo Vukoja, Federalna uprava civilne zaštite, Crvbeni polumjesec UAE, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Pero Crnogorac i dr.

U okviru proslave prezentirana je i brošura "10 godina djelovanja Crvenog križa Federacije BiH" u kojoj su predstavljeni svi završeni i aktuelni programi ove organizacije.