BiH
0

Crveni križ FBiH: Od 14. do 22. juna akcija dobrovoljnog darivanja krvi

FENA
Crveni križ Federacije BiH i njegove kantonalne organizacije će u periodu od 14. do 22. juna organizirati u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Cilj akcije je podizanje nivoa svijesti opće populacije o značaju DDK, animacija i regrutacija dobrovoljnih darovalaca, održavanje kontinuiteta broja postojećih darovalaca, povećanje broja darovanih jedinica krvi i broja darovatelja, kao i unapređenje imidža Crvenog križa kroz ovu tradicionalnu aktivnost, kojom se za potrebe transfuziologije godišnje prikupi više od 20.000 doza zdrave krvi.

Povod organiziranja akcije jeste 14. juni, rođendan dobitnika Nobelove nagrade Karla Landsteinera koji je otkrio ABO sistem krvnih grupa. Taj dan tradicionalno se obilježava kao Svjetski dan dobrovoljnih darovatelja krvi.

Crveni križ FBiH upozorava kako broj dobrovoljnih davalaca krvi u cijelom svijetu osjetno opada, osobito mladih. Obzirom da je čovjek jedini izvor krvi kao lijeka, medijska podrška u predstojećim danima za Crveni križ i transfuziologiju, ali i zajednicu u cjelini, bit će od nemjerljivog značaja u smislu jačanja nacionalne svijesti o humanom činu darivanja krvi i obezbjeđenju neophodnih zaliha zdrave krvi, navodi se u saopćenju za javnost Crvenog križa FBiH.