BiH
0

Crveni križ FBiH obilježava Dan nestalih osoba

FENA
Crveni križ Federacije BiH, u skladu sa svojim programskim aktivnostima, obilježit će 30. augusta Svjetski dan nestalih osoba.

Kako je saopćeno, pored tradicionalnih aktivnosti koje obavlja Služba traženja CKFBiH (spajanje porodica, zahtjevi za traženje vezanih za konflikt, socijalna traženja, porodične poruke...), prilagodavajući se potrebama porodica nestalih osoba u svim identifikacijskim centrima na području Feieracije (Sanski Most, Tuzla, Mostar, Visoko i Odžak) Crveni križ je formirao ekipe koje u saradnji sa nadležnim organima pomažu porodicama nestalih prilikom identifikacije pužajući im psihosocijalnu potporu, osvježenje i organiziraju prevoz porodica sa vozilima Crvenog križa od mjesta stanovanja do identifikacijskog centra i nazad.

Povodom 30. augusta na terenu će biti proveden niz aktivnosti, uključujući druženje sa obiteljima nestalih osoba, uručenje paketa pomoći za socijalno najugroženije obitelji nestalih osoba te učešće na javnoj tribini koju oragniziraju porodice nestalih osoba i udruge obitelji nestalih na temu: "Podizanje svijesti javnosti o problemu nestalih osoba".