BiH
0

Crveni križ FBiH: Druga polovina oktobra posvećena pružanju pomoći siromašnima

FENA
Crveni križ Federacije BiH, kao važan segment društvene zajednice i partner vladinim institucijama kad je u pitanju pomoć osobama koje svojim prihodima ne mogu zadovoljiti niti osnovne egzistencijalne potrebe, posvetit će drugu polovinu oktobra pružanju pomoći upravo tim ljudima, saopćeno je iz Crvenog križa FBiH.

Crveni križ FBiH će na taj način obilježiti Međunarodni dan borbe protiv siromaštva koji se obilježava 17. oktobra, te započeti aktivnosti na obilježavanju Nedjelje solidarnosti, koja se tradicionalno u cijeloj FBiH obilježava u posljednjoj sedmici oktobra (29.10. - 4.11.).

"Iako je jedan od Milenijskih razvojnih ciljeva iskorjenjivanje siromaštva, u BiH je svaki dan sve više ljudi koji su ekonomski i socijalno diskriminirani, a socijalna nejednakost u društvu stvara sve veći jaz među ljudima, " navodi se i dodaje da su predstavnici Crvenog križa planirali još niz aktivnosti kao mali doprinos u borbi protiv siromaštva i ukazivanju na socijalnu nejednakost u društvu.

Crveni križ Federacije BiH redovnim programskim aktivnostima doprinosi smanjenju socijalne nejednakosti. To se ogleda kroz program kućne njege, kuhinje Crvenog križa, prikupljanje pomoći u tržnim centrima i školama, raznim vrstama edukacija djece, omladine i odraslih, te u predstavljanju i senzibilizaciji socijalne svijesti kod građanstva.

Planirano je i da predstavnici Crvenog križa FBiH u petak posjete povratnike u selima Kotjevac i Radanovići u općini Srebrenica i uruče im prigodne poklone.