Godišnja tradicija
69

Crveni križ FBiH dodijelit će najveća priznanja za solidarnost, humanost i pruženu pomoć

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Crveni križ Federacije BiH dodjelit će najveća priznanja pojedincima i organizacijama koji su solidarnošću, humanošću i pružanjem pomoći doprinijeli društvenoj zajednici.

Zlatni znak Crvenog križa Federacije BiH kao najveće priznanje bit će posthumno dodijeljeno Aganu Hodžiću čovjeku koji je donirao milion KM za tri sarajevske narodne kuhinje "Stari Grad", "Merhamet" i "Crveni krst FBiH". Ovo priznanje se odnosi na najveću pojedinačnu donaciju organizaciji Crvenog križa.

Priznanje "Humani podvig" bit će dodijeljen za nesebično djelo ljudima koji su u iznenadnim nesrećama spasili nečije živote ili spriječili teže posljedice za pojedinca, grupu građana, ali i za iskazanu hrabrost, solidarnost i pruženu pomoć.

Tako će ovo priznanje biti posthumno dodijeljeno Irhanu Foči koji je prošle godine skočio u Miljacku kako bi spasio prijatelja Aldina Mulića, međutim, voda je odnijela ova dva mlada života.

Priznanje će dobiti i sarajevska profesorica Rabija Bosnić koja je svom radnom kolegi donirala bubreg kako bi on dalje mogao normalno živjeti.

Merima Kruščica je u novembru u Kiseljaku spasila tri života od sigurne smrti prilikom saobraćajne nesreće. Također, u Vitezu je 9. marta ove godine pružila prvu pomoć unesrećenom motociklisti te će joj zbog tog doprinosa društvenoj zajednici biti dodijeljeno ovo priznanje.

Priznanje će biti dodijeljeno još Kenanu Ćubari koji je utrčao u zgradu koja je gorjela i u naručju s bebom sišao sa 12 sprata, zatim, Slađanu Dačiću koji je u januaru ove godine skočio u Sanu i izvukao muškarca koji je namjeravao izvršiti samoubistvo.

Priznanje će se dodijeliti Edinu Bećireviću i Filipu Novaku. Bećirević je uposlenik GRAS-a koji je vozio na liniji Rajlovac-Željeznička stanica i kada je na stanici ugledao majku koja u naručju drži bolesno dijete, prevezao je do Hitne pomoći i pozvao ljekare da bolesnom djetetu pruže pomoć. Mladi sportista Novak je svojom prisebnošču reagirao i spasio život mladom košarkašu tokom utakmice koji je zadobio nezgodan udarac i izgubio svijest.

Bit će dodijeljeno i godišnje priznanje svim pojedincima i organizacijama za izuzetno značajne rezultate u razvoju i unapređenju rada Crvenog križa u 2017. godini. Dobitnici ovog priznanja su Crveni križ općine Srebrenik, Crveni križ općine Bužim, Safet Šahmanović, Rasim Žuljko, Irfan Durić, Sabahudin Maličević, Ivica Bilić, Senada Brkić-Šegalo, a posebno priznanje dobiće i kompanija "Sisecam Soda Lukavac".