BiH
0

"Crvena vrpca" međunarodni simbol borbe protiv AIDS-a

FENA
Zamjenik ministra civilnih poslova BiH i predsjednik Savjetodavnog odbora za borbu protiv HIV/AIDS-a za BiH Senad Šepić podsjeća javnost da se na Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, 1. decembra, širom svijeta sprovode kampanje kojima nije cilj samo prikupljanje finansijskih sredstava za znanstvena istraživanja te bolesti i distribuciju antiviralnih lijekova nego i podizanje svijesti, edukacija javnosti i borba protiv predrasuda koje nažalost mnogi imaju o oboljelima od HIV-a.

Na pres-konferenciji održanoj danas s članovima Odbora s prostora cijele BiH bilo je govora o načinima borbe protiv ove opake bolesti i budućim aktivnostima koje će Savjetodavni odbor za borbu protiv HIV/AIDS-a za BiH poduzeti, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Šepić je kazao da se "crvena vrpca", međunarodni simbol borbe protiv AIDS-a, posebno nosi 1. decembra, kako bi se ukazalo na potrebu međusobne suradnje i podršku cijelog društva u borbi protiv ove opake bolesti.

"I mi u Bosni i Hercegovini iskazujemo istrajnost protiv bolesti koja ne poznaje granice. Savjetodavni odbor za borbu protiv HIV/AIDS-a u BiH spreman je i stručno i kadrovski osposobljen da kvalitetno riješi ova pitanja u narednom periodu”, naglasio je Šepić na pres-konferenciji.