BiH
36

Crteži i stripovi o SFRJ: Održan treći humanitarni festival balkanske umjetnosti Spiritus Progenitum

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Historijskom muzeju BiH održan je treći humanitarni festival balkanske umjetnosti Spiritus Progenitum. Sredstvima zaređena na ovom festivalu biti će donirana djeci s poteškoćama u razvoju iz Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece "Mjedenica".

U sklopu festivala, posjetitelji su između ostalog imali priliku vidjeti izložbu posvećenu stripovima i crtežima vezanim za period bivše SFRJ.

Koordinatorica humanitarnog festival balkanske umjetnosti Spiritus Progenitum Ana Dominik Rodić kazala je kako se pored predstavljanja radova mlađih likovnih umjetnika iz BiH i Hrvatske predstavio i rad Muharema Tursunović, rođenog u Tuzli, a koji je preminuo sredinom 80-tih godina.

"Sve slike mogu biti otkupljene, a 20 posto od cijene rada koja se plaća ide za humanitarnu akciju", rekla je Rodić.

Ona je dodala kako nažalost večeras nisu bili prisutni reperi koji su najavljeni, a koji su iz tehničkih razloga bili prinuđeni otkazati svoj dolazak.

Također posjetioci su imali priliku slušati recitacije poezije sljedećih pjesnika: Ivana Krstanović, Aida Šarac, Kenan Kundalić, Goran Vrhunc, Mirza Okić, Aldijana Uzunović, Josip Kramar, Olivera Milojković Oprešnik i Stefan Mitić.

Mirza Okić, jedan od pjesnika čije recitaciju su posjetioci imali priliku čuti kazao je kako su pjesme bliske mlađoj populaciji.

"Može se reći da imamo novi val pjesnika koji se trudi da izađe iz nametnutog socijalističkog romantizma kakav često možemo vidjeti u poeziji stalnih pjesnika", rekao je Okić.