Mostar
0

Croatia Libertas uputila prijave za ratne zločine

FENA
Nevladina organizacija "Croatia Libertas" uputila je nadležnom Županijskom tužiteljstvu i Tužiteljstvu BiH prijave za ratne zločine počinjene nad 375 osoba hrvatske nacionalnosti, a na temelju knjige "Muslimanski logori za Hrvate 1991-1995. godine u Bosni i Hercegovini" autora Ivice Mlivončića, priopćeno je danas iz te organizacije.

Iz te organizacije ističu da posjeduju dokaze o postojanju 331 koncentracijskog logora koje je Armija BiH uspostavila tijekom rata isključivo za nebošnjake.

"Na temelju novih iskaza i novih materijalnih dokaza podnijeli smo i podnesak na ranije prijave za koje očekujemo da konačno uđu u fazu istrage", stoji u priopćenju iz te organizacije te se dodaju da su ogorčeni dosadašnjim ponašanjem Tužiteljstva i Suda BiH zbog neprocesuiranja zločina počinjenih nad Hrvatima i nebošnjacima.

Kako stoji u priopćenju, prijavu će također proslijediti Odjelu za ljudska prava UN-a kako bi skrenuli pozornost na probleme u pravosuđu BiH te podsjećaju da je ratni zločin kategorija koja ne zastarijeva.

U organizaciji Croatia Libertas smatraju da postoji osnovana sumnja da su ratni zločin počinili Selmo Cikotić, zapovjednik OG Zapad, Mustafa ef. Cerić, visoki vjerski dužnosnik, Sefer Halilović, Haris Silajdžić, Dževad Mlaćo, dr. Safet Ćibo, Dragan Vikić, Bakir Alispahić, Zulfikar Ališpago, zv Zuka, Nezim ef. Halilović, zv. Muderis te određeni broj stranih državljana arapsko-azijskog porijekla te drugi koji se spominju u iskazima svjedoka i materijalnim dokazima.