Godišnjica jedinice HVO-a
423

Crnokošuljaši uznemirili Stočane: Revitalizacija tzv. Herceg-Bosne i poraženih ideologija

Klix.ba
Foto: HDZ BiH
Foto: HDZ BiH
Obilježavanje 27. godišnjice osnivanja Jedinice HVO-a za posebne namjene Ludvig Pavlović u Stocu izazvalo je dosta negativne energije. Povorka crnokošuljaša kroz ovaj podijeljeni gradić prestrašila je Bošnjake te izazvala brojne reakcija na društvenim mrežama.

Obilježavanju je prisustvovao i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, kao i brojni drugi istaknuti predstavnici hrvatskog naroda, a sve je organizirao u saradnji s Općinom Stolac.

Jedna od prvih reakcija stigla je od Udruženja logoraša Stolac koje najoštrije osuđuje skup gdje su između ostalog bivši pripadnici te jedinice marširali ulicama Stoca u crnim majicama s grbom tzv. Herceg-Bosne.

Foto: HDZ BiH
Foto: HDZ BiH

"Smatramo ovaj događaj grubom demonstracijom sile i opasnom porukom povratnicima, među kojima i bivšim logorašima logora tzv. Herceg-Bosne, pod čijim grbom smo 1993. godine hapšeni, zatvarani i mučeni, a mnogi, nažalost, i ubijeni. Tim prije jer među onima koji su danas marširali Stocem ima i osuđenih za ratne zločine", kažu logoraši.

Dodaju kako načelnik Općine Stolac Stjepan Bošković na ovaj način simbolično potvrđuje nastavak segregacijske politike i aparthejda u kojem oni i građani koji ne pripadaju hrvatskom nacionalnom korpusu jesu građani drugog reda.

"Ovo je očigledan pokušaj zastrašivanja Bošnjaka povratnika u Stolac i revitalizacije propalih i presuđenih projekata te sigurno ne doprinosi procesu pomirenja i normalizacije života u Stocu. Smatramo civilizacijski praznom porukom da se u danu kada slobodni svijet obilježava 75. godišnjicu "Dana D" i iskrcavanja u Normandiji, koji su označili početak kraja nacizma, na ulicama gradova Hercegovine mogu vidjeti crnokošuljaši, ali i veličanje paradržave koju je isti taj demokratski svijetu u novembru 2017. godine pravosnažno osudio kao zločinačku, zajedno s njenim vojnim i političkim vrhom", naveli su.

Foto: HDZ BiH
Foto: HDZ BiH

Udruženje logoraša Stolac u svojoj kritici traži i reakciju državnih institucija.

"Mi, žrtve tzv. Herceg-Bosne, zahtijevamo oštre osude predstavnika vlasti u Sarajevu, državotvornu reakciju probosanskih političkih faktora te posebno međunarodne zajednice od koje očekujemo da svojim potezima doprinese politici uspostave mira i sigurnosti, a ne status quo i mirenje s reinkarnacijom politike paradržave koja je rezultirala zločinima koji su zgrozili cijeli svijet", zaključili su.