BiH
0

Crnogorski parlament usvojio zakon o referendumu

FENA
Crnogorski parlament usvojio je u srijedu naveče, nakon cjelodnevne rasprave, zakon o referendumu o državno-pravnom statusu Crne Gore, u kojem su prihvaćene smjernice Evropske unije o organizaciji izjašnjavanja crnogorskih građana o neovisnosti od Srbije.

Prihvaćenim zakonom predviđeno je da, ukoliko Crnogorci na izjašnjavanju ne izglasaju neovisnost, referendum o istom pitanju može se ponoviti tek nakon tri godine. Za valjanost odluke biće potrebno da je podrži 55 posto izašlih birača.

Za usvajanje zakona glasalo je 60 zastupnika, dok je deset zastupnika bilo protiv u 75-članom parlamentu.

Zakon su podržali Demokratska partija socijalista (DPS), Demokratska Unija Albanaca, Socijalistička narodna partija (SNP), Srpska narodna stranka, Narodna stranka i Demokratska srpska stranka, dok su zastupnici manjih stranaka, Socijaldemokratske partije (SDP), Građanske partije (GP), Liberalne partije (LP) bili protiv predloženog zakona, ocjenjujući da je on diskriminatorski, nepravedan i nedemokratski.

Oni će ipak, kako su najavili, na referendumu glasati za neovisnu Crnu Goru.

Referendumsko pitanje biće: da li ste za to da Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom?

Pravo izjašnjavanja na referendumu imaju građani Crne Gore koji u skladu s propisima o izborima imaju biračko pravo.

Ovim zakonom predviđa se da oba bloka - suverenistički i unitarni - iz budžeta dobiju po milion eura za referendumsku kampanju, te da im je dopušteno prikupiti još po 400 hiljada eura od donatora.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, kako se očekuje, već bi u četvrtak trebao donijeti odluku o danu održavanja referenduma, premda su čelnici oba bloka s europskim izaslanikom Miroslavom Lajčakom dogovorili da to bude 21. maja ove godine.

U zakonu se naglašava da državni i opštinski dužnosnici u sklopu referendumske kampanje neće koristiti resurse koji im stoje na raspolaganju za obavljanje njihovih redovnih funkcija, kao što su transport i komunikacije, uključujući službene mobilne telefone.

Policijski službenici i pripadnici Agencije za nacionalnu sigurnost ne smiju ni na koji način sudjelovati u referendumskoj kampanji.

Sudionici kampanje dužni su poštovati ustav Crne Gore, zakone i kodekse profesionalne etike i obavezuju se na pošteno ponašanje koje isključuje uvrede i klevete, kršenje pravila pristojnosti ili vrijeđanje osjećaja javnosti.

Privatni mediji usvojit će kodeks ponašanja koji će se zalagati za poštenu uređivačku politiku kao i ravnomjernu pokrivenost kampanje.

Za promatranje referendumskog procesa registrovaće se Evropska unija, druge međunarodne organizacije, međunarodne nevladine institucije i ovlašteni predstavnici stranih država.