{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Crnogorska vlada građanima uputila deklaraciju o neovisnosti

F
7.4.2006. u 10:18
0
0
Crnogorska vlada građanima uputila deklaraciju o neovisnosti
0
Crnogorska vlada građanima uputila deklaraciju o neovisnosti
Vlada Crne Gore uputila je u četvrtak navečer crnogorskim građanima Deklaraciju o neovisnosti, u kojoj se navodi kako je "neovisna država preduvjet da građani odlučuju o sebi i svojoj budućnosti, da je garancija privrednog prosperiteta zasnovanog na poštivanju i zaštiti prava vlasništva i slobode poduzetništva, kao i ostvarivanja načela vladavine prava i bržeg uključivanja Crne Gore u evropske i euroatlantske integracije".
Deklaracija je, kako je obrazloženo, upućena polazeći od jednoglasno usvojene Odluke o raspisivanju referenduma o državno-pravnom statusu Crne Gore i ustavnih ovlasti i odgovornosti koje ima u državotvornom procesu.

"Slobodno izražena volja građana osnova je stvaranja neovisne i međunarodno priznate države Crne Gore. Ona će biti tekovina svih njenih građana, bez obzira na njihovo političko ili bilo koje drugo opredjeljenje", kaže se u Deklaraciji crnogorske vlade.

Poručeno je da će Crna Gora biti izgrađivana kao demokratska država, na poštivanju ljudskih prava i sloboda, uvažavanju svih međunarodno priznatih standarda, na socijalnoj pravdi i ravnopravnosti svih građana.

"Strateški interes Crne Gore ostaje članstvo u Europskoj uniji i
NATO-u. On će biti dostignut dosljednim ostvarivanjem svih standarda na političkom, gospodarskom i sigurnosnom planu, koji su uvjet za europske i euroatlantske integracije", navodi se u Deklaraciji.

Kao neovisna država Crna Gora će nastaviti prijateljsku i blisku suradnju sa Srbijom, a u ostvarivanju tog cilja, imat će otvorenu granicu prema njoj, kako bi osigurala slobodan protok ljudi, roba, usluga i kapitala, bez administrativnih prepreka.

"Crna Gora, kao dio porodice europskih država, bit će prijateljski i miroljubivo otvorena prema svim drugim državama, a posebno prema susjedima", kaže se u Deklaraciji.

Nastavljajući tradiciju i afirmirajući Crnu Goru kao multietničku,
multivjersku i multikulturnu zajednicu, bit će osigurano i dosljedno ostvarivanje i zaštita manjinskih prava i sloboda prema najvišim međunarodnim standardima.

"Institucionalno i mjerama tekuće politike, Crna Gora će učiniti još sadržajnijom suradnju s dijasporom i stvoriti uvjete za njeno puno sudjelovanje u društvenom i ekonomskom životu Crne Gore", navodi se u Deklaraciji.

"Država Crna Gora stvarat će uvjete za racionalno i efikasno
korištenje prirodnih, ljudskih i svih drugih potencijala u cilju
podizanja životnog standarda primjerenog Europi XXI. stoljeća", zaključeno je u dokumentu vlade Crne Gore upućenom crnogorskim građanima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: