BiH
0

Crnkić: Revizija korisnika, a ne zakona

FENA
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Zahid Crnkić izjavio je danas u Sarajevu da zakon o reviziji korisnika boračko-invalidske zaštite, koji je u nacrtu nedavno odobrio Predstavnički dom Federalnog parlamenta, neće značiti reviziju propisa nego isključivo korisnika, što bi trebalo osujetiti one koji nelegalno koriste ova davanja iz federalnog budžeta.

Crnkić je to rekao na pres-konferenciji u toku sastanka s kantonalnim resornim ministrima, predstavnicima boračkih udruženja i odgovarajućih općinskih službi održanom u sjedištu Federalne vlade.

Naglašavajući da je u pitanju redovni sastanak na koji su ovog puta pozvani predstavnici svih boračkih udruženja, prenio je stav resornog ministarstva da bi za implementaciju zakona iz boračko-invalidske zaštite koji su na snazi u Federaciji BiH trebalo više od 400 miliona KM.

Ivan Jurčević, predsjednik Udruge branitelja iz Hrvatskog vijeća obrane, izjavio je na pres-konferenciji da on jeste za reviziju te da nije protiv ušteda, makar se odnosile i na njegove mjesečne prinadležnosti, ali jest protiv toga da umanjenja važe za neke kategorije, kako je rekao, a za neke ne.

Na ovom sastanku je bilo riječi i o razjedinjenosti, odnosno o velikom broju boračkih udruženja u Federaciji, pa je Jurčević dodao da je boračka koordinacija udruženja na pravom putu da osigura upravljanje s jednog mjesta svom multietničkom članstvu.

Izet Ganić je, uime Udruženja članova porodica šehida i poginulih boraca, na pres-konferenciji rekao da ne smatra da je današnji sastanak dao konkretne rezultate.

"Ne znam šta da vam kažem", kazao je novinarima i dodao lični stav da oblast boračko-invalidske zaštite u Federaciji odranije nije na dobrim temeljima, zbog čega ne može imenovati uzročnika trenutno lošeg stanja.

Ganić je izričito protiv toga da boračkim kategorijama bude uveden imovinski cenzus za invalidnine, a ministar Crnkić je, na novinarsko pitanje da li će taj cenzus biti vezan za prosječnu plaću u Federaciji, odgovorio: "To je vrlo diskutabilno i morat ćemo dugo pregovarati".

Nihad Delahmet, uime Federalnog saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara, protiv je toga da u 2010. godini bude bilo kakvih umanjenja naknada braniocima Bosne i Hercegovine.

U vezi s predviđenim umanjenjima za deset posto predviđenim za plaće i druge naknade budžetskim korisnicima pa i boračkim, Delahmet je kazao: "Treba smanjiti prvo prinadležnosti administraciji, pa tek onda borcima."