HVIDR-a
0

Crnkić i Skočibušić segregiraju stradalnike HVO-a

FENA
Udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) Mostar oglasila se priopćenjem u kojemu navodi kako federalni ministar za pitanja branitelja Zahid Crnkić i tajnik Zdravko Skočibušić vrše segregaciju stradalnika HVO-a.

"Gospodine Crnkiću Vaš rad i odluke Vas i vaših pomoćnika iz dana u dan nas iznenađuju te nas primoravaju da reagiramo preko sredstava javnog priopćavanja kako bi javnost upoznali s vašom segregacijom stradalnika HVO-a, rušenjem Daytonske Federacije, koja nama stradalnicima HVO-a daje ista prava kao i stradalnicima Armije BiH.

Vi i vaši pomoćnici očito zastupate samo stradalnike Armije BiH i rješavate, po zajedničkom zakonu samo pripadnike te komponente (protiv kojih nemamo ništa).

Zar je moguće gospodine Crnkiću da vaša poslušna komisija za dodjelu vozila 100 postotnim ratnim vojnim invalidima prve skupine u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) dodjeljuje 12 vozila isključivo stradalnicima Armije BiH, a stradalnicima HVO-a niti jedno iako ste dobili urednu dokumentaciju istih.

Možda Vam smeta njihova pripadnost postrojbama, njihove okolnosti stradavanjima ili njihova nacionalna opredijeljenost", navodi se u priopćenju.

U HVIDR-i naglašavaju kako ne žele ništa što im ne pripada, da nemaju ništa protiv onih koji su na spisku za dodjelu vozila, ali da su protiv jednonacionalnog spiska, te da na spisku u HNŽ-u moraju biti i stradalnici HVO-a i Armije BiH po Daytonskom ugovoru.

"Gospodine Crkniću budite ravnopravan ministar komponenti HVO-a i Armije BiH, ne dozvolite i ne doprinosite rušenju Federacije svojim odlukama i ne potičite nacionalna razmimoilaženja nego skrenite pozornost svojim djelatnicima ministarstva na ravnopravnost u raspodjeli materijalnih sredstava i pomagala svim stradalnicima.

Radite po prisezi koju ste dali kao ministar te ispravite nepravde koje činite stradalnicima HVO-a. Ne tjerajte nas da zakonska prava naših 100 postotnih ratnih vojnih invalida (paraplegičara, slijepih, amputiraca) tražimo drugim načinima i drugim sredstvima na koja smo zbog ovakvih nepravdi nažalost navikli raditi", navodi se u priopćenju.

Iz HVIDR-e tajniku Skočibušiću poručuju da napokon počne predstavljati i boriti se za prava Hrvata koje predstavlja u spomenutom ministarstvu.

"U Vašem ministarstvu sve se više nagomilavaju neriješeni predmeti stradalnika i branitelja HVO-a kako iz Federacije tako i iz Republike Hrvatske.

Počnite to rješavati kako se od Vas i očekuje, mrdnite sobom, uposlite u ministarstvo djelatnika Hrvata koliko ih po postotku slijedi kako bi Vam pomogli u rješavanju nagomilanih predmeta", navodi se u priopćenju HVIDR-e Mostar.