BiH
0

Crni vrh: Pronađeni posmrtni ostaci tri žrtve genocida u Srebrenici

Anadolija
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Posmrtni ostaci najmanje tri žrtve ubijene prilikom pada Srebrenice u julu 1995. godine pronađeni su danas na lokalitetu Crni vrh kod Zvornika, potvrdila je za agenciju Anadolija glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Lejla Čengić.

Ekshumacija na lokalitetu Crni vrh na području opštine Zvornik započela je danas u 11 sati na mikrolokalitetu Planinci i još uvijek je u toku. Lokalitet Crni vrh, na kojem je i prošle godine pronađeno devet tijela, sada će btii detaljnije pregledan. Ekshumacijom po naredbi Suda Bosne i Hercegovine rukovodi Tužilaštvo BiH.

"Do sada je ekshumirano deset posmrtnih ostataka, to jest deset oznaka. Riječ je o najmanje tri žrtve. Posmrtni ostaci su veoma razbacani i pretražuje se kompletan ovaj lokalitet. Prema našim informacijama riječ je o civilima bošnjačke nacionalnosti ubijenim 1995. godine prilikom pada Srebenice, dakle o genocidu počinjenom u julu '95. godine", kazala je Čengić.

Prošle godine na istom lokalitetu Crni vrh pronađeno je devet žrtava, također nekompletnih tijela, a Čengić je istakla kako će ovaj put detaljnije biti pretražen cijeli lokalitet.

"Ova tijela koja su pronađena, pronađena su na lokalitetu Crnog vrha, ali je riječ o širem lokalitetu, tako da teško da se radi o istim kostima koje su pronađene prošle godine. Ipak DNK analiza će potvrditi identitet i onda će se tačno znati o kojim žrtvama je riječ", pojasnila je ona.

Očekuje se da će ekshumacija biti završena u toku dana, kada će biti poznato da li se radi o samo tri žrtve.

"Ostaci su pronađeni tamo gdje su žrtve ubijene. Tu su ležale 18 godina, što je dovelo do toga da imamo nekompletna tijela. To će, svakako, otežati njihovu identifikaciju. Najvjerovatnije je riječ o primarnoj grobnici, jer sigurno je da su tijela ostala tamo gdje su ubijena", rekla je Čengić.

Posmrtne ostatke pronašao je novinar tuzlanske televizije Ramo Abidović, kojeg je prijatelj iz sela Planinci kod Zvornika pozvao kada je uočio ljudske lobanje. Iako je znao da je područje minirano, sa još jednim kolegom hodali su pored potoka, razmišljajući da je voda odnijela mine koje su bile tu.

"Došli smo do lobanja, vidjeli da je riječ o ljudskim lobanjama, napravili nekoliko fotografija. Zabilježio sam mjesto gdje se to sve desilo. Sutradan sam obavijestio Institut za nestale osobe, pitao da li znaju za tu lokaciju. Rekli su da im nije poznata. Kasnije su me nazvali, rekli da je riječ o miniranom području i da oni iz Instituta ne smiju rizikovati da uđu na taj dio", kazao je Abidović.

Šta su radili policajci MUP-a RS

Kada je pojasnio da je i sam hodao miniranim područjem i napravio fotografije, iz Instituta su ga zamolili da im objasni tačnu lokaciju gdje se nalaze posmrtni ostaci.

"Glasnogovornica Instituta za nestale osobe nazvala me je i potvrdila da je riječ o ljudskim kostima, te da je upućen dopis Tužilaštvu BiH da se čeka njihova odluka kako bi istražni organi izašli i kako bi počela ekshumacija", rekao je Abidović.

Ono što ga je zabrinulo jeste da je policija Republike Srpske (RS) samo 24 sata nakon što su istražitelji Instituta izašli na uviđaj osiguravali taj lokalitet.

"Vjerovatno je takva njihova naredba. Nakon 24 sata oni su to mjesto napustili, čime je na još jedan način bila ugrožena lokacija. Moglo je doći do izmiještanja kostiju ili sakrivanja od pojedinih osoba koje su znale da su kosti pronađene i na kojoj se lokaciji nalaze", izrazio je zabrinutost Abidović.

Sportska jakna

Prema onome što je vidio na licu mjesta, pored ostataka nalazi se i odjeća. Abidović je siguran da bi porodice, ukoliko se sjećaju u čemu su njihovi bližnji napustili Srebrenicu, mogli prepoznati odjeća.

"Riječ je o sportskoj jakni koja ima plavu, crvenu i bijelu boju. Sasvim sigurno nije bilo mnogo osoba koje su krenule sa takvom jaknom. Ja se nadam da će ovo otvoriti širu priču da će istražitelji Instituta izaći na teren i da će taj dio Crnog vrha bolje pregledati s obzirom da su tim dijelom prolazili Srebreničani koji su išli prema Nezuku", rekao je on.