BiH
0

Crne kutije makedonskog aviona zastarjele

NINA
Salko Begić, predsjednik komisije za istraživanje uzroka pada makedonskog predsjedničkog aviona
Salko Begić, predsjednik komisije za istraživanje uzroka pada makedonskog predsjedničkog aviona
Tim za analizu podataka Registratora leta i Registratora razgovora crne kutije iz aviona u kojem je nastradala makedonska delegacija predvođena predsjednikom Borisom Trajkovskim, vratio se iz Njemačke u Sarajevo.

Tim je donio preliminarne rezultate analize koje će komisija za istragu detaljno analizirati i usporediti s drugim dokaznim materijalom u skladu s propisanim procedurama, doznala je agencija NINA od Salke Begića, predsjednika komisije koja istražuje uzroke pada makedonskog aviona.

Zbog tehničkih problema u radu Registratora podataka leta crne kutije dio materijala je ostao u laboratoriju u Njemačkoj radi provođenja specijalne istrage.

"To je tehnika koja nekada ne odradi sve najbolje, što nije do nas nego do starosti te tehnike, uslova u kojem je radila te održavanja, a mi smo kao komisija našli samo faktičko stanje. To je originalno odneseno u laboratorij i tako je rađeno", kazao je Begić dodavši da to nije zabrinjavajuće za komisiju.

"Moguće su neke slabije snimke, ali postoje savremenije metode s kojima raspolaže laboratorij i on nam može pojačati vjerodostojnost pojedinih podataka", kazao je Begić dodavši da se može dogoditi da je jedan dio podataka iz crne kutije oštećen.

"Te crne kutije su jedan od dokaznih materijala vrlo bitan u rekonstrukciji, ali ne i jedini u našem radu. Sve se to podvrgava jednoj analizi i mi moramo uzeti više izvora kako bi došli do nečega što je najtačnije", izjavio je Begić.

Materijal koji su stručnjaci donijeli iz Njemačke podvrgava se analizi komisije u BiH koja traži kontinuiran timski rad.

Jedan dio materijala ostao je u Njemačkoj, koji će biti podvrgnut specijalnoj analizi kako bi se pojačala vjerodostojnost nekih podataka.

"Radi se o kutijama koje su starije proizvodnje i više se ne primjenjuju. U pitanju su aluminijske trake na kojima se vrši zapis. Danas se takve kutije skoro i ne primjenjuju, nego se radi s magnetnim trakama koje su daleko bolje, daju više podataka, sigurnije su i tome slično", izjavio je za Nezavisnu informativnu novinsku agenciju Salko Begić.