BiH
638

Crnadak: Zahtjev za reviziju presude protiv Srbije je direktan udar na institucije BiH

Piše: A. B.
Igor Crnadak (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Igor Crnadak (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je nakon današnjeg sastanka u Banjoj Luci s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem izjavio da je podnošenje zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu za genocid najveći udar na institucije BiH nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Crnadak je kazao kako ambasadorica BiH u Hagu Mirsad Čolaković prema njegovoj instrukciji nije dostavila pismo koje je bilo u zatvorenoj koverti Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

"Prije konferencije za novinare vidio sam Izetbegovićevo saopćenje, a odgovor će dobiti sutra jer ne mogu sve stvari analizirati sada. Potvrđujem da moje pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu nije otišlo kako to nalaže diplomatska praksa putem ambasade i o tome sam obavijestio Izetbegovića.Ovo je direktan udar na Institucije BiH, a nakon Dejtona riječ je o najdirektnijem udarcu na institucije BiH. Ovo je njihova uzurpacija, privatizacija i vidi se da Izetbegović smatra da insitucije pripadaju isključivo Bošnjacima", kazao je Crnadak.

Ministar vanjskih poslova BiH smatra kako član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da su Srbi u BiH privremeno i da će ubzo otići.

"Tek kada u Sarajevu razumiju da institucije BiH pripadaju i nama onoliko koliko i njima, imat ćemo dugotrajnu stabilnost i razvoj ove zemlje. Jasno je da su meni upućeni ovakvi komentari, jer sam iz Republike Srpske. Mislite li da bi se Izetbegović ovako ponašao da su na mom mjestu Alkalaj ili Lagumdžija?", izjavio je Crnadak.

Dodao je kako će pozvati ambasadoricu BiH u Hagu u Sarajevo na konsultacije u vezi s revizijom presude.

"Ovakvi unilateralne i neusaglašene direktive mogu dovesti do paralize mreže naših diplomatsko-konzularnih pгedstavništvava (DKP). Ukoliko narednih dana neka fizička ili pravna osoba ode u Hag i preda zahtjev za revizije presude, lično ću otići tamo i žaliti se iz tri razloga - Predsjedništvo BiH nema stav o reviziji, politički predstavnici Srba, Hrvata i građani RS-a su protiv toga i ta fizička ili pravna osoba nema legitimitet ili se lažno predstavlja", zaključio je ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.