BiH
6

Crnadak: Za zakup prostorija ambasada u Beogradu i Zagrebu izdvaja se 234.699 KM

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak kazao je da Bosna i Hercegovina ima ukupno 56 diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu.

Istakao je kako su to 44 ambasade, šest stalnih misija pri međunarodnim organizacijama i šest generalnih konzulata.

Crnadak je posebno istakao važnost ekonomske diplomatije, regionalne saradnje i rada na popravljanju imidža Bosne i Hercegovine.

Na pitanja kakva je uloga diplomatsko-konzularnih predstavništava na jačanju privrednih veza sa drugim zemljama on je odgovorio kako mali broj bilateralnih posjeta na visokom nivou diplomatije nema u sebi inkorporiran ovaj sadržaj, te da diplomati mogu imati veliki utjecaj u vezi s jačanjem privrednih veza.

"Samo ako svi zajedno budemo uspješni u sprovođenju reformi i ako uspijemo stvoriti bolji poslovni ambijent moći će doći do većeg izražaja i na ovom polju", rekao je Crnadak.

On je kazao kako se na zakup prostorija za ambasade BiH u Beogradu i Zagrebu godišnje izdvaja 234.699,60 KM.

"Prije nepunih pet godina usvojen je plan na Vijeću ministara prema kojem je odobreno ukupno 800 hiljada eura za jednu destinaciju, a isto toliko za drugu. Da se izvršila kupovina objekata u Beogradu i Zagrebu, da smo to uradili na vrijeme, uštedjelo bi se od 600 do 700 hiljada KM", dodao je Crnadak.