BiH
130

Crnadak: Vučićev dolazak u Sarajevo je važan za srpsko-bošnjački dijalog

Piše: A. B.
Igor Crnadak (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Igor Crnadak (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Dolazak premijera Srbije Aleksandra Vučića u Sarajevo predstavlja važan potez za razvoj srpsko-bošnjačkog dijaloga, kaže u izjavi za Klix.ba ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak.

Prema njegovim riječima, Vučićev dolazak u Sarajevo u ovom trenutku je veoma važan za razvoj odnosa BiH i Srbije.

"Uvjeren sam da će njegova posjeta proći u pozitivnoj atmosferi, potpuno mirno i sigurno. Očekujem da imamo dvostruki efekat vezano za odnose između dvije zemlje i da to bude kroz premijersku konferenciju koja će se održati sutra. Sve to treba doprinijeti kvalitetnoj pripremi čitavog regiona za konferenciju u Trstu", kazao je Crnadak.

Posebno naglašava kako je bitno što aktuelni premijer Srbije i kandidat za predsjednika ove zemlje u Sarajevo dolazi nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel na kojem je, kako kaže Crnadak, očigledno bilo govora o Zapadnom Balkanu i BiH.

"Sve ovo vidim kao niz dobrih i pozitivnih signala za sve u ovoj zemlju. U narednom periodu unutar zemlje trebamo doprinijeti jačanju međusobnog povjerenja i svi zajedno se okrenuti budućnosti. Prioritet Srbije je očuvanje stabilnosti, dugotrajnog mira i ekonomskog razvoja za cijeli region. Mislim da će Vučić potvrditi još jednom opredjeljenje Srbije za mirnu, uspješnu BiH te da je to u interesu svih u regionu, ne samo u Srbiji i BiH", zaključio je ministar vanjskih poslova BiH.

Kako je ranije potvrđeno za naš portal, premijer Srbije danas će stići u glavni grad Bosne i Hercegovine kako bi sutra učestvovao na Samitu premijera Zapadnog Balkana.

Ranije je najavljeno da će na Samitu premijera biti otvoren dijalog o gradnji autoputeva, puteva, mostova i pruga. U fokusu razgovora bit će regionalni projekti i povezivanje u transportnoj i energetskoj infrastrukturi, te sadržajnijoj ekonomskoj razmjeni.

Prisustvo Samitu u Sarajevu potvrdili su i premijeri Crne Gore Duško Marković, Republike Makedonije Nikola Gruevski i Kosova Isa Mustafa.