{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Crnadak u Skupštini UN-a: BiH ostaje posvećena evropskom putu

S
25.9.2018. u 18:43
8
18
Crnadak u Skupštini UN-a: BiH ostaje posvećena evropskom putu
8
Crnadak u Skupštini UN-a: BiH ostaje posvećena evropskom putu
Foto: MVP
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak istakao je tokom prvog dana boravka u Njujorku, da BiH ostaje posvećena evropskom putu i punopravnom članstvu u EU, o čemu postoji širok konsenzus.
Crnadak, koji je prije otvaranja generalne debate 73. zasjedanja Generalne skupštine UN učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova zapadnog Balkana i komesara EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna u organizaciji Savjeta za regionalnu saradnju, u obraćanju je rekao da je za BiH trenutno najvažnije da izbori proteknu u miru, fer i demokratskoj atmosferi.

On je naglasio da BiH ostaje posvećena daljem razvoju regionalne saradnje u okviru berlinskog procesa i šestorke zapadnog Balkana i nastavlja sa aktivnostima poboljšanja političkog dijaloga, podsticanja regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Crnadak navodi da je važno nastaviti sa zalaganjem na jačanju vladavine prava na svim nivoima, na reformama na području pravde i poboljšanju stanja ljudskih prava, te konstantno biti posvećen borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Crnadak je istakao da je BiH u procesu finalizovanja odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije i izrazio nadu da bi tokom sljedeće godine države članice mogle donijeti odluku o dodjeli statusa zemlje kandidata za BiH.

On je dao punu podršku dijalogu Beograda i Prištine, ističući da nijedno rješenje ne treba unaprijed odbaciti i da je ključnim akterima potrebno ostaviti prostor za postizanje sveobuhvatnog sporazuma, navedeno je u saopštenju.

U nastavku programa prvog dana posjete Crnadak je prisustvovao otvaranju generalne debate 73. zasjedanja Generalne skupštine UN i govoru predsjednika SAD Donalda Trampa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: